1961 Paris Katliamı Anıldı - Son Dakika
Güncel

1961 Paris Katliamı Anıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te, Cezayir Kurtuluş Savaşı nedeniyle yapılan gösteriler sırasında Cezayirlilerin katledilmesini anmak için törenler düzenlendi.

17.10.2017 21:16

Fransa'nın başkenti Paris'te, Cezayir Kurtuluş Savaşı nedeniyle yapılan gösteriler sırasında Cezayirlilerin katledilmesini anmak için törenler düzenlendi.

Paris'te 17 Ekim 1961'de yaşanan ve polisin saldırısıyla resmi rakamlara göre 40, gayriresmi rakamlara göre 200'den fazla kişinin öldürüldüğü katliamda yaşamını yitirenler Paris ve Fransa'nın çeşitli şehirlerinde anıldı.

Başkentteki Saint Michel Köprüsü kenarındaki anma plakası önünde düzenlenen törene, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Abdelkader Mesdoua, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, bazı politikacılar ve tarihçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, Cezayir Uluslararası Okulu öğrencileri ve pek çok Cezayir asıllı Fransız katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan tören sırasında, anma plakasına çelenk ve çiçekler bırakıldı.

Bu sırada bazı katılımcılar yüksek sesle, "Allah şehitlere rahmet eylesin" şeklinde dua etti.

Hidalgo, törenin ardından basın mensuplarına, Cezayir ile Fransa arasındaki ortak tarihin bu katliamı da içerecek şekilde tam anlamıyla bilinmesi gerektiğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin ancak bu gelişebileceğini söyledi.

Diğer taraftan 17 Ekim 1961 Kolektifi birkaç gün önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a mektup göndererek, Fransa'nın Cezayir savaşı sırasında yaptığı katliamları tanıması çağrısında bulunmuştu.

Katliam

1961 Paris Katliamı, Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında Paris'te Cezayir asıllıların 17 Ekim 1961 günü yaptığı gösteri sırasında olmuştu.

Paris Polis Müdürü Maurice Papon'un emri üzerine polis Ulusal Kurtuluş Cephesini destekleyen yaklaşık 30 bin Cezayirli göstericiye saldırmıştı.

Katliamı uzun yıllar inkar eden Fransa 1998 yılında 40 kişinin ölümünü kabullenmişti. Kesin bir ortak kabul bulunmamakla birlikte ölü sayısının 200'ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Tarihçi Jean-Luc Einaudi'nin, 1999'da Papon'a açtığı davayı kazanmasıyla katliamın kasıtlı yapıldığı da kanıtlanmış oldu.

Katliam sırasında, pek çok gösterici polis tarafından Paris'teki Seine Nehri'ne atılarak öldürülürken, göstericilerin bir kısmı ise metro istasyonlarında öldürülmüştü.

Katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Seine Nehri'ndeki Saint Michel Köprüsü'ne, 17 Ekim 2001'de katliamın anısına bir levha yerleştirilmişti.

Fransa'da ancak 2012 yılından itibaren bu olayla ilgili anma törenlerine izin verilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1961 Paris Katliamı Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement