32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı - Son Dakika
Güncel

32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı

32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı

Başbakan Yardımcısı Atalay: "Kitaptan uzak insan pek çok şeyden mahrumdur. Çok şeye yüzeysel bakar hiçbir işi en iyi şekilde yürütemez. Kitap hayatı iyi anlamamız, dini iyi anlamamız, işimizi iyi anlamamız için şart" Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Bizim mutlaka medeniyet üreten metinler üzerinde durmamız lazım, medeniyet inşa eden metinlere yeniden yönelmemiz lazım" "Orucu neler bozar neler bozmaz üzerinden ramazanı magazinleştirmeyelim. Orucu nelerin bozmadığı 14 asır önce belirlenmiştir ve o bütün ilmihal kitaplarında vardır. Onun yerine hep birlikte bozulan kişiliklerimizi, kırılan onurlarımızı ramazanla ve oruçla nasıl tedavi ederiz, nasıl düzeltiriz onun üzerinde durmamız gerektiği düşüncesindeyim"

15.07.2013 17:03

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Kitaptan uzak insan pek çok şeyden mahrumdur. Çok şeye yüzeysel bakar hiçbir işi en iyi şekilde yürütemez. Kitap hayatı iyi anlamamız, dini iyi anlamamız, işimizi iyi anlamamız için şart" dedi.

Kocatepe Camisi'nde düzelenen 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Atalay, açılışta yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın önemli çalışmalar yürüttüğünü ve kitap fuarlarının ramazan ayına yeni bir dinamizm getirdiğini bildirdi.

Birbirini anlamanın yolunun derinlemesine bakmak, analiz etmek, slogancılıktan kurtulmak ve okumak olduğunu anlatan Atalay, "Elinize bir kitabı alıp şöyle kitapla tek başınıza, bir sükunet içinde bir köşeye çekilmenin lezzetini yaşamayan insan çok şeyden mahrum olur" dedi.

Uçakla yaptığı seyahatlerinde kitap okuma imkanı bulduğu için mutlu olduğunu söyleyen Atalay, ramazan günlerinde de daha çok okuyarak orucun zenginleştirilebileceğini ifade etti.

Yayıncılara da çağrı yapan Atalay, fuara gelecek gençlere sahip çıkarak teşvik etmelerini gerekirse özel indirimler yapmalarını istedi.

Teknolojinin önemli bir zaman tasarrufu sağladığını ancak derinlemesine okumaya da engel çıkardığını dile getiren Atalay, "Kitaptan uzak insan pek çok şeyden mahrumdur. Çok şeye yüzeysel bakar, hiçbir işi en iyi şekilde yürütemez. Kitap hayatı iyi anlamamız, dini iyi anlamamız, işimizi iyi anlamamız için şart. Hele bugünün dünyasında bu kadar zengin yayın ortamında yani gençlerimize kardeşlerimize söyleyeceğimiz insanla kitabı buluşturmak için yapılan her faaliyet değerlidir. Bu fuar insanla kitabı buluşturmak için iyi bir platform" dedi.

-"Medeniyet inşa eden metinlere yeniden yönelmemiz lazım"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de fuarın ramazan medeniyetinin bir parçası haline geldiğini ve bu sene fuar sayısının artırıldığını belirterek, "Bize en büyük kitabı getiren ramazanda, kitapla buluşmamıza bu fuarlar vesile olsun diliyorum" dedi.

Yayın alanında büyük bir değişim yaşandığını ve kitabın tüketim nesnesi haline getirildiğini anlatan Görmez, okurun da tüketici haline döndüğünü bildirdi.

Görmez, katip, yazar ve yayın sayısının artmasına rağmen medeniyet inşa eden metinlerin azaldığına dikkati çekerek, "Bizim mutlaka medeniyet üreten metinler üzerinde durmamız lazım, medeniyet inşa eden metinlere yeniden yönelmemiz lazım" diye konuştu.

Kitap tüketmekle kitap okumanın çok farklı şeyler olduğunu vurgulayan Görmez, "Kitap okumak aslında derinlere dalma ameliyesidir ama bugünlerde satıhda yüzme ameliyesine dönüştürdü. Halbuki kitap bizi derinlere götürmeli, bizi hakla hakikatla buluşturmalı, bizi kendimizle buluşturmalı, satıhta yüzmek ayrı bir şey derinlere dalmak ayrı bir şey. Çünkü 'mana' dediğimiz cevher derinlerde bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Görmez, İstanbul'da bir çalıştay düzenlediklerini ve yayıncılarla biraraya geldiklerini, hızlı değişim çağında kitabın tüketim nesnesi haline getirilmemesi için neler yapılabileceğini konuştuklarını söyledi.

Çalıştayda bazı kararlar aldıklarını da hatırlatan Görmez, şöyle konuştu:

"Türkiye'de önemli metinler ürettiğimiz oldu. Medeniyetler inşa eden metinler noktasında aslında sıkıntımız yok ama bu metinleri İslam dünyasıyla buluşturamadık tanıştıramadık. Bu metinleri İngilizce ve Arapça'ya çevirerek İngilizce ve Arapça konuşan dünya ile buluşturamadık. Hatta bizimle aynı dili konuşan Türk dünyasıyla dahi buluşturamadık. Onun için çok hızlı tercüme faaliyetleriyle burada ürettiğimiz metinleri dünyaya mal etmek gibi bir sorumluluğumuz var."

Görmez, fuarın 32 yıllık tecrübesiyle artık uluslararası hale gelmesi gerektiğini bildirdi.

Ramazan ayı temasının "helal kazanç-helal lokma" olduğunu ve bu konuda farkındalık oluşturmayı istediklerini anımsatan Görmez, "Bilhassa böyle orucu neler bozar neler bozmaz üzerinden ramazanı magazinleştirmeyelim. Orucu nelerin bozmadığı 14 asır önce belirlenmiştir ve o bütün ilmihal kitaplarında vardır. Onun yerine hep birlikte bozulan kişiliklerimizi, kırılan onurlarımızı ramazanla ve oruçla nasıl tedavi ederiz, nasıl düzeltiriz onun üzerinde durmamız gerektiği düşüncesindeyim. Dindarlığımızı çelişkilerden nasıl kurtarırız daha çok onun üzerinde durmalıyız" ifadesini kullandı.

İslam dünyasının zor süreçlerden geçmesi nedeniyle ramazana buruk girildiğini dile getiren Görmez, hadiselerin sebeplerine bakıldığında cehalet, taassup, bilgisizlik ve tefekkürsüzlüğün görüleceğini belirtti.

Görmez, "Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman kardeşlerimizin içine girdiği bu sıkıntılardan kurtulmaları için bilginin, ilmin nuruyla buluşmaları için cehaletten ve taassuptan uzak hürriyet ve özgürlük içerisinde kendi geleceklerini belirleme haklarına sahip olmaları için onlara da dua etmeliyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Görmez, standları gezdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement