49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika
Güncel

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

49.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında yarışacak Derin Düşünce'nin galası yapıldı.

07.10.2012 18:03

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında yarışacak Derin Düşünce'nin galası yapıldı.

Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonunda düzenlenen galaya filmin yönetmeni Çağatay Tosun ile oyuncular Hakan Gerçek, Berrak Kuş ve çok sayıda izleyici katıldı.

Yönetmen Tosun, film gösteriminin ardından düzenlenen söyleşide, filmi 1,5 sene önce yapmaya karar verdiklerini, filmin çıkış noktasının toplumsal eleştiri yapabilmek, aile kavramını sorgulamak ve yetişkinlerin çocuklar üzerindeki etkisini belirgin olarak ortaya koyabilmek olduğunu söyledi.

-Filme yapılan eleştiriler-

Tosun, bir izleyicinin, "Filmi temposu neden düşüktü" şeklindeki sorusu üzerine, "Bir çocuğun bakış açısıyla zamanı akıtmaya çalıştık. Bir çocuk için zaman, bir yetişkin gibi hızlı akmıyor. Kendi çocukluğumuzdan bunu biliyoruz. Bu nedenle filmin temposunu düşük tutmanın doğru olabileceğini düşündük" diye konuştu.

Söyleşiye katılan bir izleyici, filmin kendisini sinirlendirdiğini belirterek, "Türk toplumunun değerlerini, kıstaslarını öyle bir ortaya koymuşsunuz ki bir baba olarak tüylerim diken diken oldu. Ensest ilişkiyi mi anlatmaya çalıştınız, verdiğiniz mesaj nedir- Onu da anlamış değilim. Bir baba, bir kız... 'Yazıklar olsun' diyorum size..." şeklinde konuştu.

Bu tepki üzerine Tosun da filmde bir baba ve bir kızın arasındaki olağan baba-kız sevgisini anlatmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Aslında beyefendinin reaksiyon gösterdiği şeyi eleştirdik. Sadece bir baba ve kız arasında, yapısı itibarıyla kötü bir ailenin içinde doğmuş olan, hayatını tek başına kalarak öğrenmek zorunda kalan bir çocuğun aile kavramını yeniden üretmesi üzerinden gittik. Bir baba ve kızın arasında olması gerekenin dışında en ufak bir temas yoktur. Filmin tüm kodları bunun üzerine kuruludur. Geleneksel aile yapısı sinema sanatının kriterleriyle örtüşmüyor olabilir, ama geleneksel Türk aile yapısına aykırı bir cümle kurmadık. Tüm film boyunca eleştirmeye çalıştığımız şey bu ön yargılardı. Bir baba ve kızı arasındaki samimi, sıcak, sadece bu ilişkiyi içeren bir anlatı sunmaya çalıştık. Aslında tüm kodlarımızla ensesti eleştiren, enseste karşı çıkan, ensestin fiziksel ve psikolojik şiddet olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Filmin bütün ana konusu budur."

Bazı izleyiciler de yönetmen Tosun'u genelde açıklanmaktan korkulan şeyleri filminde gösterdiği için tebrik etti.

-Film-

Yönetmenliğini Çağatay Tosun'un yaptığı 88 dakikalık filmde, annesinin ölümünün ardından hayata küsmüş babasını hayata döndürmeye çalışan, bu sırada babasına kontrolsüz bir sevgi besleyerek annesinin yerine geçmeye çalışan bir kızın hikayesi anlatılıyor.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement