5 Yaşındaki Çocuğun Organları, 3 Çocuğa Hayat Verdi - Son Dakika
Güncel

5 Yaşındaki Çocuğun Organları, 3 Çocuğa Hayat Verdi

5 Yaşındaki Çocuğun Organları, 3 Çocuğa Hayat Verdi

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen çocuğun 2 böbrek ve karaciğeri, 3 çocuğa hayat verdi.

04.12.2012 16:55  Güncelleme: 16:52

Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde geçirdiği trafik kazası sonrası götürüldüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen adı açıklanmayan 5 yaşındaki çocuğun 2 böbrek ve karaciğeri, nakil bekleyen 3 çocuğa hayat verdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, trafik kazası geçiren 5 yaşındaki bir çocuğun Akdeniz Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde beyin ölümünün gerçekleştiğini, organların ailesi tarafından bağışlandığını söyledi.

Duyarlılıklarından dolayı verici çocuğun ailesine başsağlığı ve sabır dileyen Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, karaciğerin Samsun'da oturan Halime- Faruk Gözütok çiftinin karaciğer yetmezliği çeken kızları 7 yaşındaki Nefise'ye nakledildiğini söyledi. Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, 13 kilo ağırlığındaki Nefise Gözütok'un doğuştan karaciğer içi safra yollarının az geliştiğini, bu nedenle yaşıtlarına göre büyüme geriliği yaşadığını, naklin başarılı geçtiğini söyledi.

Doç.Dr. Dinçkan, "Kadavra karaciğer ile Nefise'nin karaciğer yapıları birebir aynıydı. Karaciğer, Nefise'nin kendi sağlam karaciğeriymiş gibi oldu. Naklin ardından Nefise, yıllardır adeta kabus olan kaşıntılardan kurtulacak ve hızla kilo alarak yaşıtları gibi olacak" dedi.

NURHAYAT YAŞAMA DÖNDÜ

Doç.Dr. Dinçkan, böbreklerden birinin 2 yaşındaki Nurhayat Yeşilmen'e nakledildiğini, doğuştan böbrek yetmezliği çeken Nurhayat'ın büyüme geriliği yaşadığı için 7 kilo ağırlığında olduğunu belirtti. Doç. Dr. Dinçkan, Nurhayat'ın böbrek yetmezliği nedeniyle birçok sistemi etkileyen 'Vacterl Sendromu' rahatsızlığı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bu sendrom neredeyse bütün organlara zarar vermiş. Kalın bağırsaklarında tıkanıklık yaşamış ve çok sayıda ameliyat geçirmiş bir hastaydı. Diyaliz tedavileri görmüş, ancak kilosu çok düşük olduğu için diyalize girecek damar yolu da kalmamıştı. Acil böbrek nakli listesine aldık. 4 aydır böbrek bekliyordu. Kendisine daha önce de böbrek çıktı, ancak bu böbrekler büyük yaşlardaki hastalardan olduğu için iyi değildi. Yaptığımız nakil başarıyla geçti ve Nurhayat sağlığına kavuştu."

Diğer böbreğin de 4 aydır diyalize giren 14 yaşındaki Rıdvan Avcı'ya başarıyla nakledildiğini aktaran Doç. Dr. Dinçkan, çocuk nakillerini çok önemsediğini, cerrah olarak çocukların iyileştiğini görmenin mutluluklarını birkaç kat artırdığını anlattı. Doç. Dr. Dinçkan, "Onlar çok masum varlıklar. Her başarılı geçen ameliyatın ardından aileleri kadar seviniyoruz" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 5 Yaşındaki Çocuğun Organları, 3 Çocuğa Hayat Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement