Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'de birçok alanda dünyanın en kaliteli ürünlerini ürettiklerini belirterek, tüketimde de yerli malının ön plana çıkmasının kaliteyi artıracağını söyledi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nce (İMSAD) düzenlenen 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin açılışında konuşan Çağlar, Türkiye'nin, müteahhitlik sektöründe dünya 2'ncisi, dünyadaki en büyük 250 müteahhitlik şirketinin 42'sinin Türk firması olduğunu ifade ederek, Türk insanının artık kaliteli olanı bulup satın aldığını anlattı.
Konutta da durum böyle olunca inşaat firmaları arasında yarış ve rekabet yaşandığını dile getiren Çağlar, pek çok firmanın temel hedef olarak, daha kaliteli ve yaşanır mekanlar üretmeyi benimsediğini, bu gayretlerin sektörün büyümesini sağladığını, hizmet ve ürün kalitesini yukarıya çektiğini aktardı.
Çağlar, "Türkiye'deki üreticiler olarak, birçok alanda dünyanın en kaliteli ürünlerini üretiyoruz. Buna canı gönülden inanıyorum. Tekstilde bir numarayız. Otomobilde 'sıfır hata' ile üretim yapabiliyoruz. İnşaat malzemelerinde keza öyleyiz. Bu kadar kaliteli inşaatlar yapmasak dünyada ikinci sıraya oturamayız. Onun için tüketimde de yerli malının daha ön plana çıkması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu kaliteyi artıracaktır" dedi.
"Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarında çadır kiraladık"
Üretim artınca kalitenin de artacağını ve sanayinin de böylece kalkınabileceğini aktaran Çağlar, müteahhit ve mimarlardan yerli malı kullanımına önem vermelerini istedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar, İTO olarak inşaat sektöründeki bu kalite ve iş yapma enerjisini küresel vitrinlerde de sergilemek için 2015'te yeni bir adım atacaklarını kaydederek, 10-13 Mart'ta düzenlenecek dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'e çok sayıda firmayla katılacaklarını belirtti.
Fuarın girişinde 300 metrekare çadır kiraladıklarını, o çadırın içerisinde 96 metrekarelik İstanbul maketi olacağını dile getiren Çağlar, çadırın önemini geçen yıl fark ettiklerini anlattı.
İbrahim Çağlar, fuarda dünyanın önde gelen şehirlerinin çadırının bulunacağını ifade ederek, böylesi bir alanda yeterince yatırım yapmamanın sektöre yakışmadığını, fuarda sergileyecekleri maketin hareketli, ses ve ışık efektleriyle zenginleştirileceğini, İstanbul'un her yönüyle konuklara görsel şovlarla gösterileceğini söyledi.
Çadırda Türkiye'de kamu ve özel sektörün dev projelerinin görsellerinin olacağı bilgisini de veren Çağlar, "Arzu eden firmaların projelerini özellikle orada sunacağız. İnanıyoruz ki hep birlikte bu projemizi hayata taşıyacak ve Türkiye'yi dünyanın en büyük gayrimenkul fuarında layıkıyla bu sefer temsil edeceğiz. Artık yalnız değiliz. Kıymetli Bakanımız her türlü konuda bizlerin yanında" diye konuştu.
"Bu yılı 22 milyar dolarla kapatacağız"
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, bu zirvede iş ve güç birliği yapmak için büyük ve anlamlı bir buluşmayı gerçekleştirdiklerini belirterek, sektöre ilişkin bazı verileri paylaştı.
Bu yıl inşaat malzemesi sanayi üretiminde yüzde 4,5-5,0 arasında artış gerçekleştiğini, 2013'e göre fiyat artışından ayrıştırıldığı zaman üretimde büyüme olduğunu dile getiren Yetişener, ancak dolar bazında bakıldığında bu artışın görülmediğini ve 53,5 milyar dolar olduğunu aktardı.
İnşaat malzemesi ihracatında geçen yıl ki 213 milyar dolar ihracatın çok az üstüne çıkabildiklerini belirten Yetişener, bu yılı yaklaşık 22 milyar dolar ile kapatabileceklerini bildirdi.
Yetişener, "Hükümetimiz, 2015 yılı genel büyüme hedefini yüzde 4 olarak açıkladı. İnşaat sektöründeki büyümeyi ise bizler yüzde 4-4,5 arasında bekliyoruz. 2015 yılı inşaat malzemesi sanayi üretiminde artışı yüzde 4,5-5 arasında, iç pazarın reel olarak yüzde 4-5 arasında büyümesini bekliyoruz. İnşaat malzemesi ihracatında ise hedefimiz yüzde 8-10 arasında artışla 24 milyar dolara ulaşmaktır" diye konuştu.
Bu hedefe nasıl ulaşacaklarına da dikkati çeken Yetişener, şöyle devam etti:
"Burada hemen dikkatini çekmek isterim ki, bugüne kadar yapılan inşaat malzemesi ihracatının yüzde 75'i Türkiye İMSAD çatısı altındaki kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor. Dış pazarda yaşadığımız bu daralmadan, pazarlarımızı çeşitlendirerek, yeni pazarlara ulaşarak kurtulabiliriz. İşte bunun için de kara kıtaya kadar birlikte koşmamız lazım. Kalitesini dünya çapında kanıtlamış mimar, mühendis, müşavirlerimiz, dünya inşaat sektörünün en üst sıralarında yer alan müteahhitlerimiz ve dünya inşaat malzemesi ihracatında ilk beşte yer alan inşaat malzemesi sanayicilerimiz var."
"İşbirliği güvenli yapıların inşası için önemli"
Türk Serbest Mimarlar (TSMD) Başkanı Yeşim Hatırlı, üyelerinin yurt içinde ve dışında yılda yaklaşık 15 milyon metrekare proje ürettiklerini ve bunun yaklaşık yüzde 30'unu yurt dışı projelerinin oluşturduğunu söyledi.
Yurt dışında iş yapan müteahhit firmaların Türk mimarlara sağladıkları yeni iş alanları olduğu gibi tersine, mimarlık ofislerinin de yurt dışı pazarlara açılmada öncü rol üstlendiğini belirten Hatırlı, "Gerek inşaat gerekse malzemesi üretici firmalarının yeni pazarlara ulaşmalarına imkan sağlamaktadır. Biz sektör paydaşları arasındaki bu işbirliği kuşku yok ki yapı kalitesinde ve güvenli yapıların inşasında önemli rol oynayacaktır" dedi.
"İşbirliklerimiz iş hacmini artıracak ve sektörü büyütecektir"
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı Demir İnözü konuşmasında, müteahhitlik firmalarının yurt dışında katma değeri yüksek büyük projeler üstlenebilmesi ve rekabet güçlerini artırabilmeleri için hem teknik müşavirler hem de malzeme üreticileri ile iş birliklerini güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.
Birlik olarak sektörün ortaklarıyla iş birliği için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını dile getiren İnözü, teknik müşavirlik firmalarının sorunlarına dikkati çekti.
İnözü, bu firmaların yurt içinde ve dışında Türkiye'ye çok şeyler kazandırabileceğini ifade ederek, "Teknik müşavirlik firmalarının hedef ülkelerde, yurt dışı teşvik mekanizmalarından da yararlanarak, altyapı ve üstyapı gereksinimlerini belirlemeleri, bunun yanı sıra master planı ve fizibilite çalışmalarını hazırlamaları, gerek müteahhit firmalarımızın gerekse inşaat malzemesi üreticilerimizin bu pazarlara girmesinin yolunu açacaktır" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?