Avrupa Birliği, İspanya ve İngitere arasındaki Cebelitarık krizinde Madrid yönetimine destek verdi.
İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık dolayısıyla artan gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiası üzerine patlak vermişti. Cebelitarık yetkilileri, denize yerleştirdikleri dev beton bloklarla doğal hayatın korunmaya çalışıldığını ileri sürerken, Madrid yönetimi bu şekilde balıkçılığın engellendiğini iddia etmişti.
İspanya buna cevap olarak Cebelitarık sınırındaki güvenlik kontrollerini sıkılaştırmış ve bu önlem sınırda uzun araç kuyruklarına neden olmuştu. Kaçakçılığı önlemek için sınır kontrollerinin gerekli olduğunu savunan İspanya hükümeti, İngiltere'nin endişesini resmi yollarla iletmesine karşın kontrolleri yumuşatmayacağını bildirmişti.
Bunun üzerine İngiltere Başbakanı David Cameron, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'dan İspanya'nın Cebelitarık sınırındaki sıkı kontrollerinin AB hukukuna uygun olup olmadığının tespiti için bölgeye heyet gönderilmesini talep etmişti.
AB heyetinin hazırladığı raporda, Cebelitarık geçiş noktasında İspanyol makamların insanlara ve mallara yönelik denetimlerinin AB müktesebatına aykırı olmadığı belirtildi.
Üç asır boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi kıyı bankacılığı, sanal kumar ve turizme dayanıyor. Stratejik öneme sahip yaklaşık 7 kilometrekarelik kara parçasını kendi toprağı olarak gören İspanya, bu yüzden İngiltere'yle zaman zaman gerginlik yaşıyor. - Brüksel
Son Dakika › Güncel › AB'den Cebelitarık Krizinde İspanya'ya Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.