ABD'de Trump Dönemi - Son Dakika
Güncel

ABD'de Trump Dönemi

ABD\'de Trump Dönemi

ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump İspanya'da sağ görüşlü hükümet tarafından hemen tebrik edilirken, sol görüşlü partilerden eleştiri geldi.

09.11.2016 14:21

ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump İspanya'da sağ görüşlü hükümet tarafından hemen tebrik edilirken, sol görüşlü partilerden eleştiri geldi.

İspanya'da geçen hafta yemin ederek göreve başlayan azınlık hükümeti, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Trump'un ABD başkanı olmasını "en samimi duygularla" kutladı. ABD'nin İspanya için "vazgeçilemez bir ortak ve stratejik bir müttefik" olduğu vurgulanan açıklamada, Trump ile birlikte başlayacak yeni dönemde ilişkilerin çok daha derinleştirilmesi temennisinde bulunuldu.

İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis de bir radyoya yaptığı değerlendirmede, "Trump kampanya boyunca söylediği bir çok şeyi başkan olarak söylemeyecektir. Seçim yarışı sırasında söylenen birçok şey iktidarda iken söylenmez." dedi.

Cumhuriyetçilerin şimdiye kadar ABD'de kazanmadıkları yerlerde Trump ile başarı elde ettiklerini dile getiren Dastis, "Bu yeni ve önemli bir detay. Kesinlikle Trump'un karakteriyle de ilgili bir gelişme." yorumunu yaptı.

Dastis ayrıca Trump'un ABD başkanı seçilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmanın "memnuniyet verici" olduğunu belirterek, "ABD ile ilişkileri geliştirmek için mükemmel bir perspektif var. Hükümet olarak, ABD ile ilişkileri derinleştirmek için çalışacağız." diye ekledi.

Öte yandan Trump'un ABD başkanı seçilmesine İspanya'dan en sert eleştiri radikal sol görüşlü Podemos partisinin lideri Pablo Iglesias'dan geldi.

Iglesias, Cadena Ser radyosuna yaptığı açıklamada, "Trump'un zaferinin çok ciddi sonuçları olacaktır. Geçmişte görülmemiş jeopolitik olaylar olabilir. Ayrıca siyasi sisteme etkileri olacaktır ve bu zamana kadar yürütülen politikaları daha da radikalleştirecektir. Eski siyasi partiler alternatif değildir. Eskiler, her zamanki gibi faşizmi durduramaz." diye konuştu.

Demokrat Parti'nin Bernie Sanders yerine başkan adayı olarak Hillary Clinton'u seçmiş olmasını da eleştiren Iglesias, "Trump'u yenebilecek tek kişinin Sanders olduğunu" savundu.

Podemos'un dış politika sorumlusu Pablo Bustinduy ise ABD başkanlık seçimlerini Trump'un kazanmasının ardında "ekonomik ve sosyal alandaki otoritercilik, maçoluk ve yabancı düşmanlığının" yattığını ileri sürdü.

İspanya'da mevcut durumda ana muhalefette yer alan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) de Trump'un ABD başkanı seçilmesinin "uluslararası siyasette belirsizlik yaratacağını" iddia etti.

PSOE'nin Dış Politika ve AB Sorumlusu Ricardo Cortes, "Trump'un zaferi çok endişe verici. Şu andan itibaren ciddi tereddütler yaratacaktır." dedi.

PSOE'nin diğer üst düzey yöneticileri de Trump'un ABD Başkanı olmasının dünyaya nasıl etki edeceğinin önemli bir sorun olduğunu, Fransa'da da aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin lideri Marine Le Pen'in "aynı yoldan yürüme riskini gördüklerini" ifade ettiler.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement