ABD'deki Müzeye Isparta'dan 3 Enstrüman - Son Dakika
Güncel

ABD'deki Müzeye Isparta'dan 3 Enstrüman

ABD\'deki Müzeye Isparta\'dan 3 Enstrüman

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Müzik Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı Çalgı Yapı ve Geliştirme Atölyesi'nde üretilen 'ıklık' (oklu çalgı), 'kemik düdük' ve 'kabak kemane', sergilenmesi amacıyla ABD'deki Müzik Enstrümanları Müzesi'ne gönderildi.

31.08.2015 17:03

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Müzik Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı Çalgı Yapı ve Geliştirme Atölyesi'nde üretilen 'ıklık' (oklu çalgı), 'kemik düdük' ve 'kabak kemane', sergilenmesi amacıyla ABD'deki Müzik Enstrümanları Müzesi'ne gönderildi.

SDÜ Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Çalgı Yapı ve Geliştirme Atölyesi'nde görevli akademisyenlerin Türklere özgü nadir bulunan çalgılar üzerinde yaptığı araştırmaların ardından ıklık, kemik düdük ve kabak kemane üretildi. ABD'deki Müzik Enstrümanları Müzesi yetkililerinin talebi üzerine hazırlanan enstrümanlar, bu ülkeye gönderildi. Yaklaşık 3 ay önce gönderilen enstrümanlar müzede sergilenmeye başladı.

'VARLIĞINI BİLİYORDUK'

Çalgı Yapı ve Geliştirme Atölyesi'nde görevli öğretim görevlisi Uğur Özek, antik bir çalgı türü olan kemik düdüğün kartalın sol kanat kemiğinden yapıldığını, ıklık çalgısının ise Yörük kültürünün en önemli sazlarından olduğunu ve Türk kültürünün genetik yapısını temsil ettiğini anlattı. Uğur Özek telleri at kılından, gövdesi kabak, üzerinde kalp zarı kullanılan ve sapı sedir ağacından 2 telli ıklık çalgısının aslını nasıl bulduklarını şöyle anlattı:

" Antalya'nın Altınbaş Köyü'nde yakınlarında Yörüklerin yaşadığı küçük bir mezrada bir amcanın elinde çalarken gördük ve çok heyecanlandık. Varlığını biliyorduk ama hiçbir müzede yoktu. Varlığı bilinip aslı ve orijinali bulunmamış bir çalgıdır. Bunun peşine düşerek dağlarda araştırmamız 3 yılımızı aldı."

'ÜRETİMİ 3.5 YIL SÜRDÜ'

Iklık ve kemik düdük enstrümanlarının araştırma ve üretimlerinin yaklaşık 3.5 yılda tamamlandığını vurgulayan Özek, "Bu tür projeleri Avrupa'da genelde büyük fonlarla yaparlar. 3- 5 kuruluş birleşir, fon oluşturur ve para toplarlar. Ama biz bunu kendi imkanlarımızla yaptık" diye konuştu.

'MERKEZİMİZ DÜNYADA TANINIYOR'

Bu çalgıları ürettikten sonra ABD'deki müze danışmanlarından talep geldiğini vurgulayan Özek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müzik Kültür Araştırma Merkezimiz dünyada tanınan bir merkezdir. Harvard Üniversitesi'nde merkezimizle ilgili makaleler yayınlanmıştır. Pek çok doktora ve yüksek lisans öğrencisi Fransız, Macar, İngiliz ve ABD'li müzik araştırmacısı atölyemizi sıkça ziyaret etmektedir. Bu çalgıları bizim araştırıp bulduğumuzdan haberdar oldular ve talepte bulundular."

Çalgıları yapmak isteyen sanat ve bilim insanlarına teknik çizimlerini ve projelerini temin edebileceklerini de aktaran Özek, uygun görülmesi halinde bütün bilimsel kurumlarla paylaşmaya hazır olduklarını vurguladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD'deki Müzeye Isparta'dan 3 Enstrüman - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement