İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, CIA'nın yaptığı işkenceleri ortaya koyan rapordan İngiliz istihbarat servislerinin aktiviteleri ya da rolleriyle ilgili detayların çıkarılmasını istemediğini söyledi.
May, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nın İçişleri Komisyonu üyelerinin ABD Senatosu'nun geçen hafta yayınladığı raporunda İngiltere'nin istediği üzerine bazı bilgilerin çıkarıldığı iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı.
"Ulusal güvenliğe zarar verebilecek bazı materyallerin rapora dahil edilmemesi için bazı çalışmaların yapıldığını" dile getiren Theresa May, "Ancak bu konuyu Amerikalı yetkilerle görüştüğü iddialarının asılsız olduğunu" kaydetti.
İngiltere'nin işkence olaylarına karıştığına dair kanıtlar bulunduğu konusunda "bir şey bilmediğini" söyleyen İngiliz Bakan May, "Raporda herhangi bir düzeltme yapılmasını istemedim. Bu yönde bir talep ancak ulusal güvenliğimizi korumak amaçlı olabilir" dedi.
ABD Senatosu'nun geçen hafta yayınladığı raporda, 11 Eylül saldırılarını ardından El Kaide şüphelilerine acımasız sorgulamalara ve işkencelere maruz kaldıkları belirtilmiş ancak İngiltere istihbaratıyla işbirliği yapıldığına dair bilgilere yer verilmemişti.
İngiltere Başbakanlığı raporun yayınlanmasının ardından önce bazı bilgilerin rapordan çıkarılması konusunda herhangi bir talepte bulunulmadığını belirtmiş ancak daha sonra İngiliz istihbarat kuruluşlarının CIA'dan ulusal güvenlik gerekçesiyle ricada bulunduğunu açıklamıştı. Hükümet, rapora konulmasını istemediği bilgiler arasında ise tutuklulara kötü muamele unsurunun bulunmadığını bildirmişti.
6 bin sayfalık raporun kamuoyuyla paylaşılan 500 sayfalık özet kısmında İngiliz istihbarat kuruluşlarının CIA operasyonlardaki bağlantısından bahsedilmemişti.
Raporun yayımlanmasının ardından İngiltere'de bazı milletvekilleri ve insan hakları örgütleri, İngiliz istihbarat kuruluşlarının CIA operasyonlarıyla ilgili bağlantısının soruşturulması için hükümete çağrıda bulunmuştu.
İngiliz istihbaratının CIA ile ortak yürüttüğü operasyonlar arasında, İngiliz vatandaşı Binyam Muhammed'in Guantanamo'da işkenceye maruz kalması ve Libyalı iki muhalif siyasetçi Abdülhakim Belhak ile Sami El-Saadi'nin, Kaddafi rejimine teslim edilmeleri gibi tartışmalı konular bulunuyor. - London, City of
Son Dakika › Güncel › ABD Senatosu'nun CIA Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?