Abdülkadir Molla'nın İdam Edilmesi - Son Dakika
Güncel

Abdülkadir Molla'nın İdam Edilmesi

Abdülkadir Molla\'nın İdam Edilmesi

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Ceylan: "Siyasi iktidar, hukuka aykırı bu tavrından derhal vazgeçmeli, siyasi tutuklular serbest bırakmalı, Uluslararası Ceza Mahkemesi adı verilen bu cinayet şebekesi dağıtılmalı, mensupları ve azmettirenleri yargılanmalıdır"

13.12.2013 17:35

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, Bangladeş Hükümeti'nin, hukuka aykırı tavrından vazgeçmesi, siyasi tutukluları serbest bırakması, Uluslararası Ceza Mahkemesini dağıtması, mensuplarını  yargılaması gerektiğini ifade etti.

Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada, Bangladeş Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam kararını veren Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesinin bütün hakimlerinin hükümet tarafından atandığını, tabii hakim ilkesinin ihlal edilerek özel olarak kurulmuş siyasi bir kurul olduğunu belirtti.

Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hukuken mahkeme olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Ceylan, söz konusu mahkemenin hükümetin talimatlarını karar haline getirdiğini, hükümetin siyasi rakiplerini ezmek için bu kurulu araç olarak kullandığını savundu.

Mahkemenin yargılamasının, Türkiye'de 1960 darbesinden sonra kurulan Yassıada mahkemesi ile çok yakın benzerlikler taşıdığını belirten Ceylan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Yargılanarak hakkında idam kararı verilen sanıklar, bugünkü iktidar ile daha önce birlikte hükümet kurmuş, milletvekilliği veya bakanlık yapmış siyasi kişilerdir. Muhalefet partilerine mensup siyaset ve bilim adamları 42 yıl önce işlenmiş olan suçlarla suçlanmakta, delil olarak dosyaya gazete kupürleri sunulmaktadır. Gazete kupürleri karara gerekçe yapılmaktadır. Sanıkların savunmaları kısıtlanmakta, savunma tanıkları güvenlik görevlilerince kaçırılmakta, sanık avukatlarına baskı yapılmaktadır. Adil yargılanma hakkı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Masumiyet karinesi ise daha baştan ayaklar altına alınmış, sanıklar adalet bakanı ve hükümet tarafından suçlu ilan edilerek mutlaka cezalandırılacakları açıkça ifade edilmiştir. Sözde mahkeme başkanına hükümet tarafından açık talimatlar verildiği, hatta kararların yazılarak eline verildiği skandalının bütün dünya kamuoyu ile paylaşılmasından sonra başkan istifa etmiş ancak yaptığı yargılama geçerli sayılmıştır. Böyle bir yargılama sonucu verilen idam kararı infaz edilmiştir. Bu açık bir cinayettir."

Bangladeş hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların, Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesnin araç olarak kullanılarak siyasi katliamlara, cinayetlere devam edileceğini gösterdiğini ifade eden Ceylan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Hükümet karşıtı barışçıl protesto yapanlara karşı da katliam yapılmakta, katiller hakkında soruşturma dahi yapılmamaktadır. Bangladeş'te Cemaati İslami Partisi ve BNP Partisi mensuplarının can güvenliği yoktur. Hükümet kendisine muhalif olan bu iki siyasi partiyi güç kullanarak sindirmeye çalışmaktadır. Hükümetin bu tavrı, Bangladeş halkını ikiye bölecek, ciddi çatışmalara ve can kayıplarına neden olacaktır. Siyasi iktidar, bu şekilde Bangladeş halkının geleceğini de karartmaktadır. Siyasi iktidar, hukuka aykırı bu tavrından derhal vazgeçmeli, siyasi tutuklular serbest bırakmalı, Uluslararası Ceza Mahkemesi adı verilen bu cinayet şebekesi dağıtılmalı, mensupları ve azmettirenleri yargılanmalıdır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Abdülkadir Molla'nın İdam Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement