Adıgüzeller Barajı'nda Kirlilik Alarmı - Son Dakika
Güncel

Adıgüzeller Barajı'nda Kirlilik Alarmı

Adıgüzeller Barajı\'nda Kirlilik Alarmı

Denizli'nin Güney İlçesi'nde, Menderes Nehri üzerinde kurulu Adıgüzeller Baraj Gölü'ndeki kirlilik had safhaya ulaştı.

01.06.2013 18:00

Denizli'nin Güney İlçesi'nde, Menderes Nehri üzerinde kurulu Adıgüzeller Baraj Gölü'ndeki kirlilik had safhaya ulaştı. Baraj gölünde inceleme yapan ve yetkilililerden bilgi alan Vali Abdülkadir Demir, kirliliğin önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.

Güney'de Menderes Nehri üzerinde inşaatı 1989 yılında bitirilen, 94 bin 825 hektar alanı sulayan ve 280 GWH elektrik üretiminin yapıldığı Adıgüzeller Baraj Gölü'ndeki kirlilik yıllardan beri önlenemiyor. Uşak'ta bulunan deri ve tekstil fabrikalarının atıklarının Banaz Çayı kanalıyla baraj gölüne taşınması kirliliğin en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. Kirlenme nedeniyle gölette yaşayan balıkların mutasyona uğradığı ve aşırı derecede büyüdüğü ileri sürülüyor.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Güney ilçesi ziyaretleri kapsamında Adıgüzeller Barajı'nı da gezerek yetkililerden bilgi aldı. Baraj Gölü'nde yüzülüp yüzülmediğini soran Demir'e, Adıgüzel HES Müdürü Ethem Camcı, "Bu su insan sağlığına zararlı. Kirlilik nedeniyle gölde yaşayan canlılar bile mutasyona uğradı" diye cevap verdi. Vali Demir, Camcı'nın bu sözlerine "Sakın Göl Canavarı oluştu deme" diyerek espriyle karşılık verdi. Vali Demir, barajdaki su kirliliğinin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Banaz Çayı, Hamam Çayı ve Işıklı Gölü olmak üzere üç koldan beslenen Adıgüzel Baraj Göleti'nin, özellikle Banaz Çayı'ndan gelen deri atıklarıyla kirlendiğini belirten Adıgüzel HES yetkilileri, "Adıgüzel Baraj Göleti, Menderes'in en büyük gölü özelliği taşımaktadır. Ayrıca, 94 bin 825 hektar tarım arazisi sulanıyor. Ancak, buradaki kirlilik her geçen yıl artıyor. Özellikle, Uşak'tan gelen Banaz Çayı'ndaki deri atıkları, suyun kimyasını bozdu. Kirlilik, yaz aylarında su seviyesinin azalmasıyla had safhaya ulaşıyor. Ege Üniversitesi'nden bilim adamları inceleme yaptı. Gölde yaşayan canlılarda yüksek oranda kurşun başta olmak üzere ağır metallere rastlandı. ve kesinlikle insan sağlığına zararlı olduğu belirtildi" diyerek kirliliğinin boyutunun önemli olduğunu belirtti.

ONB - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adıgüzeller Barajı'nda Kirlilik Alarmı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement