Adliye Önünde Çevre Eylemi - Son Dakika
Güncel

Adliye Önünde Çevre Eylemi

Adliye Önünde Çevre Eylemi

Artvin'de Kafkasör Dağı'nda Cerattepe ve Genya bölgeleri için verilen maden çıkarma ruhsatının iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'nde açılan davada karar duruşması yapıldı.

14.02.2013 16:16

Artvin'de Kafkasör Dağı'nda Cerattepe ve Genya bölgeleri için verilen maden çıkarma ruhsatının iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'nde açılan davada karar duruşması yapıldı. Duruşma ertelenirken, Artvin'den Rize'ye gelen yaklaşık 500 kişilik grup adliye binası önünde, 'Ya Artvin ya maden' sloganı ile basın açıklaması yaptı.

Kafkasör Dağı'ndaki Cerattepe ve Genya bölgeleri için verilen ilk madencilik ruhsatı, Artvin Barosu ve Yeşil Artvin Derneği'nin mücadeleleri sonucu 24 Ekim 2008 tarihinde Danıştay kararı ile iptal edildi. Mahkeme, kentin yüksek kesimdeki mahalleleri ile içme suyu kaynaklarının önemli bir kısmının bulunduğu bölgede, maden için verilen ruhsatların, bölgede su kaynaklarının bulunması ve heyelan olasılığı nedeniyle maden arama faaliyeti yapılamayacağı gerekçesiyle iptaline karar verdi.

YENİDEN MADEN RUHSATI VERİLDİ

Kafkasör Dağı'nda Cerattepe ve Genya bölgelerini içine alan doğa harikası saha ikinci kez maden tehdidi altına girdi. Yürürlüğe giren 'Yeni Maden Kanunu' ile bölgede maden aramanın yolu açıldı ve 2012 yılı Şubat ayında yapılan ihaleyle bir firmaya maden arama ruhsatı verildi. Bunun üzerine yeniden hukuk mücadelesi başlatan Yeşil Artvin Derneği ile 258 kişi, ruhsatın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 12 Haziran 2012 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Daha önce aynı alanla ilgili iki kez yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme bu kez yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Ancak, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi 19 Ekim 2012 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'nin ret kararını bozarak çalışmaları durdurdu.

RUHSAT ALANI DOĞAL YAŞAM ALANLARIYLA İÇ İÇE

Rize İdare Mahkemesi'nde açılan davanın duruşması bugün Rize Adliyesi'nde görüldü. Yeşil Artvin Derneği ile 258 Artvinlinin açmış olduğu davada 16 avukat Artvinlileri savunmak üzere duruşma salonunda hazır bulundu. Avukat Bedrettin Kalın, duruşmada yaptığı savunmada ruhsatlandırılan maden arama sahasının doğal yaşam alanlarıyla iç içe olduğunu belirterek, "Cerattepe ile Genya'daki maden çalışmalarının devam etmesi halinde Artvin'in yok olacak. Ortada verilmiş bir hukuk mücadelesi ve bir iptal kararı var. Bakanlık bunu hiçe sayıyor. Bu durumda bizler şimdi neyi, nasıl ve kime karşı savunacağız? Bunun sonu nereye kadar gidecek" dedi.

Duruşma için Artvin'den Rize'ye gelen yaklaşık 500 kişilik grup Adliye binası önünde eylem yaptı. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyeleri, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, TEMA Rize Temsilciliği ile çeşitli sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı eylemde konuşan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin'de madenciliğe karşı olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Artvin halkı olarak 20 yıldır üzerimize çöken bir kabustan kurtulmaya çalışıyoruz, Artvin'in bir maden çukuru olmaması için mücadele ediyoruz. Maden şirketleri, 2009 yılı sonunda Artvin'i terk etmiş ve bu olay dünyanın sayılı maden tekellerinden birinin, bir maden sahasını terk ettiği ilk ve tek örnek olmuştur. Ancak ne yazık ve acıdır ki, ilgili bakanlık 17 Şubat 2012'de, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşın, Cerattepe ve Genya mevkilerini yeniden ruhsatlandırmak için ihaleye çıkardı. Bu hayret verici karar ile 25 bin kişinin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının önemsenmediğini, kar hırsının yaşam hakkından daha üstün tutulduğunu ve vicdanların nasır tuttuğunu anladık. Bizi yılgınlığa düşüreceklerini zannedenler bir kez daha yanıldıklarını anlayacaklar. Bu mücadele sonsuza kadar sürse de kazananlar, çocuklarına yaşanabilir bir dünya bırakanlar ve doğanın haklarını kutsal bilenler olacaktır."

Grup, 'Artvin'de maden istemiyoruz', 'Artvin'de madene hayır' ve 'Ya Artvin, ya maden' sloganları atarak dağıldı. - Rize

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adliye Önünde Çevre Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement