Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile muhalefet liderleri arasında son zamanlarda artan anlaşmazlıklar nedeniyle yeni bir koalisyon kuruldu.
Afganistan Cemiyeti İslami Partisi Lideri ve Dışişleri Bakanı Selahuddin Rabbani, Afganistan İcra Kurulu Başkanı Yardımcısı ve Vahdet Partisi Lideri Muhammed Muhakkik, Cumhurbaşkan Birinci Yardımcısı Raşid Dostum, Cephe-i Nevin Partisi Lideri Enverul Hak Ahadi, milletvekilleri ve birçok siyasetçilerin ortak olduğu "Büyük Ulusal Koalisyonu" adı altında yeni ittifak başkent Kabil'de resmen kuruldu.
Koalisyonun ilanı için Kabil'de bir düğün salonunda düzenlenen törende konuşan Afganistan İcra Kurulu Başkanı Yardımcısı ve Vahdet Partisi Lideri Muhakkik, halkla devlet arasında son zamanlarda güven problem yaşanmaya başladığını söyledi.
Halkın devletten uzaklaşmaya başladığını ifade eden Muhakkik, hükümetin, siyasi partileri ve siyasi liderleri devletten uzaklaştırmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.
Muhakkik, "Önümüzde milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için de yeni ittifakımızın önerisi olacak ve devletin o öneriyi dikkate alması gerek." dedi.
"Afganistan'ın durumu kötüye gidiyor"
Afganistan Cemiyeti İslami Partisi Lideri ve eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur, devlet yetkililerinin umursamazlıkları nedeniyle ülkede durumun kötüye gittiğini kaydetti.
Büyük Ulusal Koalisyonu'nun Afganistan'ı mevcut durumdan kurtarmak için her türlü çalışmayı yapacağını dile getiren Nur, son zamanda ülkede etnik ayrımcılığın da boy gösterdiğinin altını çizdi.
Nur, "BM ve yabancı ülkeler lütfen bizim işlerimize müdahale etmesin, biz kendi işimizi kendimiz hallederiz, bu konuda kimsenin de desteğini istemiyoruz, herkes tarafsızlığını korusun." diye konuştu.
"Ülkede devletin etkinliği azalıyor"
Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşid Dostum'un sözcüsü Beşir Ahmad Tahyanc, Afganistan genelinde devletin etkinliğinin azalırken terör örgütlerinin arttığını vurguladı.
Bu ülkede yaşayan tüm etnik grupların haklarını savunma hakkının olduğunu aktaran Tahyanc, kimsenin kimseden üstün olmadığını söyledi.
Büyük Ulusal Koalisyonu'nun Afganistan'ın geleceği için çok önemli rol oynayacağını bildiren Tahyanc, her kesimi kucaklayan bir koalisyon olacaklarının altını çizdi.
Son Dakika › Güncel › Afganistan'da 'Büyük Ulusal Koalisyonu' Kuruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?