Avusturya Dışişleri Bakanı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Sebastian Kurz, terörle mücadelenin ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliğiyle mümkün olabileceğini ve her tür terör örgütüyle yüzleşilmesi gerektiğini belirterek, "Örneğin terör örgütü PKK'nın eylemleri, geçen yıl binlerce insanın yaşamına mal oldu." dedi.
AGİT tarafından 500'e yakın uzman ve bilirkişinin katılımıyla düzenlenen, iki gün sürecek Terörle Mücadele Konferansı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.
Radikalleşme ve aşırıcılığın önlenmesi, terörizmle mücadele konularının ele alınacağı konferansta, terör kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Kurz, konferansta yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Manchester kentindeki terör saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Konser olması nedeniyle hayatını kaybedenlerin çoğunu, genç ve çocuklar oluşturuyor. Bu üzüntümüzü bir kat daha arttırıyor. Bu tür korkunç saldırılar birlik içinde radikalleşme ve terörizmin her türü ile mücadele edilmesinin önemini bir kez daha gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Sebastian Kurz, AGİT bölgesinden 10 bin kişinin terör gruplarına katıldığını hatırlatarak, "Bu kişiler, sadece gittikleri ülkelere değil aynı zamanda AGİT üyesi ülkelere de zarar veriyor. Radikalleşme ve terörizmin, ülkelerin iç istikrarını, hukuk devleti anlayışını ve temel özgürlükleri hedef alarak, olumsuz yönde etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
"PKK'nın terör eylemeleri binlerce insanın yaşamına mal oldu"
Terörle mücadelenin ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliğiyle mümkün olabileceğine dikkati çeken Kurz, her tür terör örgütüyle yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı. Kurz, "Örneğin terör örgütü PKK'nın eylemleri, geçen yıl binlerce insanın yaşamına mal oldu." diye konuştu.
Kurz, AGİT bölgesinde gerçek manada güvenlik ve huzurun sağlanabilmesi için klasik güvenlik önlemlerinin yanı sıra daha farklı yaklaşımların sergilenmesi gerektiğine işaret ederek, "Odaklanmamız gereken en önemli konu, gençleri yanlış yönlere çeken radikal grupların etkisinden kurtarmak olmalı." ifadelerini kullandı.
Radikalleşme ve aşırıcılığın yaygınlaşmasının önlenmesi için başta yazılı ve görsel basın olmak üzere sosyal medya ile iş birliğinin önemine vurgu yapan Kurz, terör örgütlerinin propaganda imkanlarının ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.
"Şiddet yanlısı aşırıcılığı önlemek sürekli bir çabayı gerektiriyor"
Avrupa Birliği Güvenlik Komiseri Julian King de küresel bir tehditle karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Şiddet yanlısı aşırıcılığı önlemek durumundayız. Bu güçlükle mücadele, sürekli bir çabayı gerektiriyor." dedi.
AGİT Radikalleşme ile Mücadele Özel Temsilcisi Profesör Peter Neumann da güvenlik güçlerinin terör gruplarına karşı yürüttüğü mücadeleyi yangınla savaşmak olarak nitelendirerek, "Şimdi yangın başlamadan nasıl durdurabiliriz onu konuşalım." dedi.
Terörle mücadelede alışılmış yöntemlerin dışına çıkılması gerektiğine dikkati çeken Neumann, sosyal medya, cezaevleri gibi alanların radikal düşüncelerin yuvalandığı ve yaygınlaştığı yerler olduğunu söyledi. Neumann, "Terörizm, toplumlarda korku oluşturarak, karşılıklı güvenin yok olmasına neden olur." dedi.
Son Dakika › Güncel › Agit Terörle Mücadele Konferansı - Viyana - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?