Alman Anayasa Mahkemesi, AP Seçimlerindeki Yüzde 3'lük Barajı Kaldırdı - Son Dakika
Güncel

Alman Anayasa Mahkemesi, AP Seçimlerindeki Yüzde 3'lük Barajı Kaldırdı

Alman Anayasa Mahkemesi, AP Seçimlerindeki Yüzde 3\'lük Barajı Kaldırdı

Anayasa Mahkemesi 2011 yılında AP seçimlerinde uygulanan yüzde 5'lik barajı anayasaya aykırı olarak değerlendirdi.

27.02.2014 10:26

Anayasa Mahkemesi 2011 yılında AP seçimlerinde uygulanan yüzde 5'lik barajı anayasaya aykırı olarak değerlendirdi. Federal Meclis bunun üzerine yüzde 3'lük baraj getiren yeni bir düzenlemeye gitti. Ancak, Korsanlar Partisi ile birlikte 19 siyasi parti bu barajın da anayasaya uygun olmadığını savunarak kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Alman televizyonlarının haberine göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle, aldıkları kararla ilgili basın toplantısı düzenleyerek, bugüne kadar uygulanan yüzde 3'lük barajın, partilerin fırsat eşitliği ve oy hakkının eşitliği temelini ihlal ettiğini açıkladı. Yüksek mahkemenin bu kararı üzerine Almanya'da mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ilk kez yüzde 3'lük baraj aranmayacak.

Korsanlar Partisi Genel Başkanı Thorsten Wirth, yüksek mahkemenin haksızlığı ortadan kaldıracak karara imza attığını söyledi. Çevreci Demokratik Parti'nin (ÖDP) Genel Başkanı Sebastian Frankenberger de kararın demokrasiyi güçlendirdiğini söyledi. Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, seçim barajlarının demokrasi ile getirildiğini bildirdi.

Yeşiller Partisi'nin meclis grubunun aksine barajın kaldırılmasından yana tavrıyla bilinen Hans-Christian Ströbele de Anayasa Mahkemesi kararının oy hakkının eşitliği ilkesini güçlendirdiğini kaydetti.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde her Avrupa ülkesinde baraj uygulaması bulunmuyor, baraj uygulaması bulunan ülkelerde de yüzdenin miktarı, ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alman Anayasa Mahkemesi, AP Seçimlerindeki Yüzde 3'lük Barajı Kaldırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement