Almanya'da Hükümet Kurma Arayışları - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Hükümet Kurma Arayışları

Almanya\'da Hükümet Kurma Arayışları

Hristiyan Birlik partileri ile SPD arasında ikinci ön görüşme başladı

14.10.2013 18:38

Almanya'da genel seçimlerden birinci çıkan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında koalisyon için ikinci ön görüşme başladı.

Federal Meclis (Bundestag) yanındaki "Parlamentarische Gesellschaft" binasında yapılan toplantıya, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ile Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve partilerden altışar kişilik heyet katıldı.

Tarafların görüşmeye girdiği sırada bina dışında toplanan bir grup, Gabriel'in Başbakan Merkel'e asgari ücret konusunda taviz vermemesi ve kaynakların adil dağıtılmasına ilişkin sloganlar attı.

SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, görüşmeye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, SPD'nin ülke genelinde çalışanlara saatte 8,50 avro asgari ücret verilmesini istediğini ve bu konunun görüşmelerde ana unsur olduğunu belirtti. Birlik Partileri ile görüşmelerin birkaç saat süreceğini ve müzakerelerin zor geçeceğini ifade eden Nahles, somut konularda bir sonuç  çıkmasının çok erken olduğunu kaydetti.

SPD Saarland Eyalet Teşkilatı Başkanı Heiko Maas, ülke genelinde yasayla belirlenmiş asgari ücrete ihtiyaç duyulduğunu belirterek, SPD'nin bu konudan vazgeçemeyeceğini ifade etti.

SPD Schleswig-Holstein Eyalet Teşkilatı Başkanı Ralf Stegner de SPD'nin hükümete katılabileceğini ve koalisyonun üyeler tarafından da onaylanabileceğini aktardı. Stegner, parti içinde Birlik Partileri ile yapılacak muhtemel koalisyona karşı çekinceler bulunduğuna  dikkati çekti.

Öte yandan, SPD ile Birlik Partilerinin vergilerin yükseltilmesi, bakım parası, asgari ücret ve enerji konularında son günlerde yakınlaşma içinde olduğu görülüyor.

SPD çifte vatandaşlık uygulamasına olumlu bakarken, Birlik Partileri buna kesinlikle karşı çıkıyor. İki taraf arasında bakanlıkların dağılımında da zorlu bir pazarlığın yaşanabileceği ifade ediliyor.

SPD'nin özellikle Maliye Bakanlığını istediği  ancak Başbakan Angela Merkel'in bunu SPD'ye bırakmak istemediği belirtiliyor.

Koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ve Maliye Bakanlığının SPD'ye verilmesi durumunda Dışişleri Bakanlığına şimdiki Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin kaydırılabileceği konuşuluyor.

Konuların yoğunluğu sebebiyle Birlik Partileri ile SPD arasında üçüncü bir ön görüşmenin de yapılabileceği dile getiriliyor.

Birlik Partileri yarın da Yeşiller Partisi ile ikinci ön görüşme yapacak.

Yeşiller Partisinin görüşmenin ardından koaliyon görüşmelerine geçilip geçilmeyeceğine karar vermesi beklenirken, SPD hafta sonu 200 delegenin yer alacağı toplantıda buna karar verecek.

SPD ayrıca muhtemel koalisyon görüşmeleri sonunda, hükümette yer alıp almayacağını yaklaşık 470 bin üyesine oylatacak.

Hükümet kurma arayışları kapsamında CDU ve CSU'nun bu hafta içinde hangi parti ile koalisyon görüşmelerine geçeceğine karar vermesi bekleniyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Hükümet Kurma Arayışları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement