Almanya'dan sağlık hakkına sahip olan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları Türkiye'ye geldiklerinde artık sağlık hizmet belgelerini yanlarında taşımak zorunda kalmayacak. Hizmetlerden yararlanabilmek için, bulundukları ikamet ettikleri sosyal güvenlik il müdürlükleri/ sosyal güvenlik merkezlerine müracaat ederek yurtdışı provizyon aktivasyon ve sağlık sistemi(YUPASS) numarası almak yeterli olacak.
01 Kasım 1965 tarihinde yürürlüğe giren ve 01 Mart 1987'de revize edilen Türkiye Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre; Almanya sigortalıları ile gelir ya da aylık alanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Türkiye'de gerek bulundukları gerekse ikamet ettikleri sırada ihtiyaç duydukları sağlık yardımları SSK'dan karşılıyor.
Bu kapsamdaki kişiler bugüne kadar "Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Hakkı Belgesi" ile Kurumla anlaşmalı tüm sağlık hizmet sunucularına müracaat ederek Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre sağlık yardımlarından yararlanmaktaydı.
İşlemlerin manuel olarak yürütülmesinden dolayı bu kişiler Kurumca düzenlenmiş belgeyi ibraz etmelerine rağmen zaman zaman eczanelerden ilaç alırken ya da sağlık hizmet sunucularında muayene ve tedavi olmak istediklerinde sıkıntılarla karşılaşmaktaydı.
18 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) maddesine; "Ancak Almanya ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişiler için 01 Mart 2014 tarihinden itibaren MEDULA sistemi üzerinden provizyon alınacaktır" cümlesi eklenerek bu kişilerin de elektronik ortamda sağlık yardımlarından yararlanmaları sağlanmış oldu.
01 Mart 2014 tarihinden itibaren "Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Hakkı Belgesi" ile sağlık yardımlarından yararlanılması sona ereceğinden bu kapsamdaki kişilerin Medula sistemi üzerinden provizyon alabilmeleri için Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi (YUPASS) tarafından üretilen 10 haneli YUPASS numarasını almak için ikamet ettikleri yerdeki en yakın sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat edecekler.
Son Dakika › Güncel › Almanya'dan Sağlık Hakkına Sahip Olan Kişiler Sağlık Hizmet Belgelerini Yanlarında Taşımak Zorunda... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.