Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurular - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurular

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurular

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru kapsamında yapılan 10 başvuruyu kabul edilemez buldu, 1 başvuru feragat nedeniyle düştü.

12.02.2013 21:52

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru kapsamında yapılan 10 başvuruyu kabul edilemez buldu, 1 başvuru feragat nedeniyle düştü.

Yüksek Mahkeme'nin bugünkü toplantısında bireysel başvurular görüşüldü.

Buna göre, 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici 2. maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca Amasya'nın Taşova ilçesi Ballıdere Belediyesinin tüzel kişiliğinin ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere köye dönüşecek olması nedeniyle "yerel yönetim ilkesi"nin ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan başvuru, "kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle" kabul edilemez bulundu.

Fransa Devleti'nden alınan emekli maaşında yine Fransa Devleti tarafından yapılan kesintiyle ilgili Anayasa'da düzenlenen temel ve kişisel hakların ihlal edildiği gerekçesiyle getirilen başvuru, "Anayasa Mahkemesinin yetkisizliği" nedeniyle kabul edilmedi.

TSK Personel Kanunu'nun geçici 32. maddesi ile yargı denetimine kapalı idari işlemler veya Yüksek Askeri Şura kararları ile TSK'dan ilişiği kesilenlere tanınan haklardan yararlandırılması talebiyle açtığı davada verilen kararın, Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan kişinin başvurusu ise "süre aşımı nedeniyle" kabul edilemez bulundu.

-"Dayanaktan yoksun"-

Taahhüdü ihlal eylemi nedeniyle mahkeme tarafından hakkında 3 aya kadar tazyik hapis cezası verilen kişinin, aynı icra dosyasında yer alan ve kendisiyle aynı durumda olan bazı kişilere ceza verilmediği, bu nedenle özgürlüğü kısıtlama yasağının ihlal edildiğini gerekçesiyle yaptığı başvuru ise "açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle" kabul edilmedi.

Kendisine zorla senet imzalatılması nedeniyle suçun faillerinin cezalandırılması ve senedin iptali için Gölcük Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu, anılan kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına kararı verildiğini ve iftira suçu nedeniyle aleyhine açılan kamu davasında Gölcük Asliye Ceza Mahkemesince mahkumiyetine karar verilerek adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri süren kişinin başvurusu da "Zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle" kabul edilmedi.

Spor Genel Müdürlüğü Merkez Ceza Kurulunca kendisine uygulanan disiplin cezasına karşı Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kuruluna başvuruda bulunduğunu ancak sonuç alamadığını belirterek, Anayasa'nın 36. maddesi ile tanınan haklarının ihlal edildiğini ileri süren kişinin başvurusu, "konu yönünden yetkisizlik nedeniyle" kabul edilemez bulundu.

Sivil memur olarak çalıştığı Kara Kuvvetleri Komutanlığından başka bir kuruma naklen atanmasına, çalıştığı kurumun muvafakat vermediğini ve hukuk yollarına başvurmasına rağmen sonuç alamadığını belirten kişinin başvurusu ise

"zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle" kabul edilmedi.

Bir kişinin, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nun 10. maddesiyle 926 sayılı TSK Personel Kanunu'na eklenen geçici 32. maddeden yararlandırılmaması nedeniyle yaptığı başvuru da "zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle" kabul edilemez bulundu.

Oda hapis cezasıyla cezalandırılmasının yargı kararına dayanmaması ve verilen cezaya karşı yargı yolunun kapalı olması nedeniyle Anayasa'nın 10, 19 ve 36. maddelerinde düzenlenen temel haklarının ihlal edildiğini ileri süren kişinin başvurusu "zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle" kabul edilmedi.

Çift taraflı ve ölümlü trafik kazası sonrası açılan tazminat davasında, ilk bilirkişi raporundan farklı bir kusur oranı içeren ikinci bilirkişi raporuna itibar edilerek aleyhlerinde tazminata hükmedilen araç sahibi ve aracı kullanan kişinin yaptığı başvurular ise araç sahibi bakımından "başvuru yollarının tüketilmemesi", aracı kullanan bakımından "açıkça dayanaktan yoksun olması" nedenleriyle kabul edilemez bulundu.

Samsun'un Tekkeköy ilçesindeki taşınmazının Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığını ancak kamulaştırma bedelinin düşük takdir edildiğini, bedelin artırılması amacıyla Tekkeköy Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı davanın reddedildiğini belirterek mülkiyet hakkının ihlal edildiğini ileri süren kişinin başvurusu ise feragat nedeniyle düştü.

Muhabir: Ferdi Türkten

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement