"Anayasalar Toplumsal Uzlaşma Metni Olmalıdır" - Son Dakika
Güncel

"Anayasalar Toplumsal Uzlaşma Metni Olmalıdır"

"Anayasalar Toplumsal Uzlaşma Metni Olmalıdır"

Türkiye'den ve dünyanın farklı ülkelerinden 100 genç sivil anayasa için kafa yoruyor.

27.08.2012 17:26

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin AB hibesiyle gerçekleştirdiği "Gençlik ve İlk Demokratik Sivil Anayasa Projesi" kapsamında Türkiye'den ve dünyanın farklı ülkelerinden 100 genç sivil anayasa için kafa yoruyor. 5 gün sürecek toplantının açılışına katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'da sivil anayasanın gençler tarafından tartışılıyor olmasından bir hukukçu olarak memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sivil anayasanın gerekli olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, "Anayasalar gerçekte toplumsal uzlaşma metni olmalı, topluma göre düzenlemeler yapılmalı, dayatmacı bir mantıkla yazılmamalıdır" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Eurodesk Temas Noktası ile Sistem ve Jenerasyon Derneği'nin hazırladığı ve AB hibesiyle gerçekleştirilen "Gençlik ve İlk Demokratik Sivil Anayasa Projesi" kapsamında Türkiye'den ve dünyanın farklı şehirlerinden 100 genç, sivil anayasa çalışmalarına katkı sağlamak için Konya'da buluştular.

Gençlik ve İlk Sivil Demokratik Anayasa Projesi'nin açılış toplantısında Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkan Vekili Remzi Bakım, proje ile ilgili bilgi verdi.

Sistem ve Jenerasyon Derneği Başkanı Serdar Kabukçuoğlu, gençlere bu konuda bilgi vermek, farkındalığı artırmak, görüşlerini ilgililere iletmek üzere projeyi başlattıklarını belirterek, katkıları nedeniyle Konya Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

ANAYASALAR TOPLUMSAL UZLAŞMA METNİ OLMALIDIR

Konya'da sivil anayasanın gençler tarafından tartışılıyor olmasından bir hukukçu olarak memnuniyet duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, farklı ülkelerden, yurt içi ve yurtdışından gelen gençleri tebrik etti.

Toplantıda sivil anayasanın gerekliliği üzerine de konuşan Başkan Akyürek, anayasaların toplumsal sözleşme ve uzlaşma metni olduğunu vurguladı. Başkan Akyürek, "Ama bugüne kadar böyle olmamıştır. Uzlaşma metni olması gereken anayasalar tam tersine bir yönetme, dayatma, toplumu dönüştürme ve adeta sosyal mühendislik projeleri olarak yürürlükte kalmıştır. En azından bu açıdan siviller, toplum, yönetilenler eliyle ilk defa bir anayasa yapılıyor olmasının bundan sonrası için yönlendirici etkisi var. Bu yönüyle bile sivil anayasaya mutlaka ihtiyaç var" dedi.

ANAYASA KISA VE ANLAŞILIR OLMALI

Anayasaların kısa, net, anlaşılır ve subjektif yorumlara kapalı metinler olması gerektiğini kaydeden Başkan Akyürek, "Bizim anayasamız böyle olmadığı için yeniden yazılmalıdır. Anayasalar gerçekte toplumsal uzlaşma metni olmalı, topluma göre düzenlemeler yapılmalı, dayatmacı bir mantıkla yazılmamalıdır. Demokrasiyi, insan haklarını, özgürlükleri, refahı sağlama amaçlı olarak kalkınma genel prensiplerini ve hukuk devletini teminat altına alacak üslupla ve düzenlemeyle ortaya çıkarılmadır" diye konuştu.

"Zihniyet değişmezse, insan haklarına, demokrasiye, hukuk devletine, özgürlüklere olan inanç, bakış acısı toplumda tam olarak yerleşmezse en güzel metinler de uygulayıcılar elinde kötüye kullanılabilir" diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Akyürek, yazılı anayasası olmayan önemli devletlerin toplumsal uzlaşmayı sağladıkları için örf ve adetlerle ülkelerini barış içinde yönettiklerine dikkat çekti.

GENÇLERE GÜVENMEK GEREKİYOR

Son yıllarda gençlerin önünün açıldığını kaydeden Başkan Akyürek, gençlerin önündeki engellerin kaldırılması ve gençlere güvenilmesi gerektiğini, yeni anayasa ile gençlerin gücünün artırılması gerektiğini dile getirdi.

GELİNEN NOKTA UMUT VERİCİ

Toplantıya katılan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu da, bir toplumu yazılı olmayan kuralların yönettiğini hatırlatarak, önemli olanın yöneticilerin kendi halkının değerlerine saygılı olması ve onları tehdit olarak görmemesi olduğunu söyledi. Gençlerin anayasayı konuşmasının bu ülkenin güzelliklerinden olduğunu kaydeden Baloğlu, gelinen noktanın umut verdiğini de sözlerine ekledi.

Vali Vekili Sefa Çetin de, 100 genci Konya'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, gençlere her zaman inanılması ve güvenilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Sistem ve Jenerasyon Derneği Başkanı Serdar Kabukçuoğlu, katkıların dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e plaket takdim ederken; Başkan Akyürek de Kabukçuoğlu'na Mesnevi hediye etti.

VİZESİZ AVRUPA ÇAĞRISI

Vali Vekili Çetin, Milletvekili Baloğlu ve Başkan Akyürek, toplantının ardından AB Bakanlığı'nın desteklediği Vizesiz Avrupa projesi kapsamında Konya'ya gelen gençlerle de buluşarak, Avrupa'da vizenin kaldırılması için çağrı yaptılar.

5 GÜNDE 16 OTURUM YAPILACAK

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gençlik ve İlk Sivil Demokratik Anayasa Projesi'nde Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen 100 genç, 5 günde 16 oturumda sivil anayasa çalışmalarını değerlendirecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Anayasalar Toplumsal Uzlaşma Metni Olmalıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement