CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de, Selimiye Camisi, Sarayiçi ve Cihannüma Kasrı gibi tarihi mekanlarının bulunduğu alanlarda, yaşları yüz ile bin arasında değişen 30 anıt ağaç bulunuyor.
Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği ve Osmanlı'ya başkentlik yapan Edirne, tarihi eserleri olduğu kadar, "tarih gibi" anıt ağaçlarıyla da dikkat çekiyor.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi ve botanikçi Güler Dalgıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarih ve doğanın iç içe bulunduğu Edirne'deki anıt ağaçların çoğunun günümüze kadar geldiğini söyledi.
Tarihi bilmek için çevredeki yeşil doğa ve odunsu bitkilerin de iyi tanınması gerektiğini belirten Dalgıç, şöyle konuştu:
"4. Mehmet'in av köşkünün bulunduğu Tavuk Ormanı çevresinde çok çeşitli ağaçların olduğu, hatta padişahların burada geyik ve aslan avladıkları da literatürlerde kayıtlıdır ama bugün maalesef Edirne'nin yapısı insan eliyle çölleştirilmiştir. Buna rağmen yaptığımız araştırmalarda uzun yıllar yaşayabilen anıtsal ağaçlara rastlanmıştır. Bunlar Trakya'nın çeşitli yerlerinde mistik, folklorik ve tarihsel nedenlerle günümüze kadar gelmiş yeşil örtümüzün değerli elemanlarıdır."
Dalgıç, anıt ağaçların, kendi türlerine göre boy, çap ve yaş özellikleri bakımından farklılık gösterdiğini dile getirdi.
"Her ağaç, anıt ağaç olamaz"
Dalgıç, söğüt ve kavak ağacının anıt ağaç niteliği taşımadığını söyledi.
Meşe türleri, çınar, dişbudak, ıhlamur ve dut ağaçları arasında anıt ağaçlara rastlandığını belirten Dalgıç, şöyle devam etti:
"Bu ağaçlar uzun yıllar yaşamaktadır. Edirne'de rastladığımız anıt ağaçlar arasında, yüz ile bin yıl gibi uzun sürede yaşayabilen ağaçlar mevcuttur. Örneğin Çömlekköy'deki anıt çınar dere kenarındadır. İçi tamamen oyulmuştur. Çok geniş çapa sahiptir. Anıt ağaç, Fatih Sultan Mehmet'in otağının kurulduğu yerdedir. Bu ağacın etrafı bugün yıkılmış tarihi eserlerle kaplıdır. Öğrencilere müzelerin yanı sıra anıt ağaçları da ziyaret etmeyi öneririm. Oradaki geçmişi ve tarihi hissetmek bulunmayan bir değerdir."
Dalgıç, Balkan Savaşları'nda askerlerin zor durumda kaldıklarında anıt ağaçların kabuklarıyla beslendiğinin kayıtlarda yer aldığını vurguladı.
Selimiye Camisi bahçesi, Sarayiçi, İslam Eserleri Müzesi çevresi ve kent merkezindeki bazı tarihi eserlerin etrafındaki anıt ağaçların günümüzde varlığını devam ettirdiğini aktaran Dalgıç, Edirne'de yaşları yüz ile bin arasındaki yaklaşık 30 ağaca, Trakya Üniversitesi tarafından yapılan belirlemelerle "anıt ağaç" plaketi çakıldığını ifade etti.
Dalgıç, anıt ağaçlara, yöneticisinden vatandaşına herkesin sahip çıkması gerektiğini kaydetti. - Edirne
Son Dakika › Güncel › Anıt Ağaç Zengini Edirne - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?