Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, "Biz, TÜGİAD olarak, mutlaka AB'ye üye olmayı değil, AB standartlarına ulaşmış bir Türkiye'yi hayal ediyoruz" dedi.
Yücelen, Türkiye ile AB arasındaki üyelik sürecini başlatan 12 Eylül 1963 tarihli Ankara Anlaşmasının 50. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, o tarihte süreci başlatan imzaları atan büyükleri öngörüleri için kutladıklarını ifade ederek, "Ancak bu 50 yılda, tam üyelik için gereken adımları atmaya, daha iyi bir Türkiye'ye direnenler olduğunu da hatırlatmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
TÜGİAD için AB tam üyelik sürecinde sadece vizenin kalkmasının, üye olmuş olmak anlamı taşımadığını ifade eden Yücelen, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Bugün AB sürecini başlatan Ankara Anlaşması'nın imzalanmasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Biz hala üyelik sürecini tamamlayamadık. Nedeni ilişkilerde dönemsel olarak yaşanan iniş ve çıkışlar. Kimi zaman dondurulan, kimi zaman ateşlenen ilişkileri bir türlü istikrarlı bir platforma oturtamadık. 2005 yılında başlayan müzakerelerde aradan geçen süre zarfından sadece 13 fasıl açılabildi. Bunda tek sorumlu Avrupa Birliği değil, kendimize de bazı soruları sormamız gerekiyor. Biz, Avrupa Birliği ile ilgili hedeflerimizi ve birliğin bizim geleceğimizdeki önemini Türk halkına anlatabildik mi? Avrupa Birliği standartlarında bir Türkiye'nin ne demek olduğunu izah edebildik mi? Biz, TÜGİAD olarak, mutlaka AB'ye üye olmayı değil, AB standartlarına ulaşmış bir Türkiye'yi hayal ediyoruz. Eğer mümkünse AB üyeliğimizin nice 50 yıllarını kutlayalım, bunun için üzerimize düşenleri yerine getirelim, bu olmayacaksa aynı hedeflerle, yeni anayasamızla, güçlü demokrasimizle ve üreten, güçlü ekonomimizle AB standartlarında bir Türkiye Cumhuriyetinin nice 100 yıllarını kutlamak istiyoruz. Bu standartlara ulaşmak için de gerekli olan tüm adımların atılması konusunda çalışacağımızı yineliyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Ankara Anlaşması'nın 50. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?