AP Üyelerinden Fransa'yı Kızdıracak Oylama - Son Dakika
Son Dakika Logo

AP Üyelerinden Fransa'yı Kızdıracak Oylama

AP Üyelerinden Fransa\'yı Kızdıracak Oylama
20.11.2013 14:51

Kurumun, Strasbourg kentinde toplanma zorunluluğuna son verilerek sadece Brüksel’in kullanılmasını amaçlayan karar kabul edildi

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan oylamada, kurumun ayda bir Fransa'nın Strasbourg kentinde toplanma zorunluluğuna son verilerek sadece Brüksel'in kullanılmasına yönelik karar 141 oya karşı 483 oyla kabul edildi. 34 parlamenter ise çekimser oy kullandı.

Avrupa Birliği kuralları gereği, AP genel kurul oturumları Brüksel'in yanı sıra Strasbourg'da da yapılıyor. Bu durum nedeniyle her ay, başta 766 Avrupalı parlamenter olmak üzere yaklaşık 3 bin görevli Brüksel'den Strasbourg'a seyahat etmek ve 4 gün bu şehirde kalmak zorunda.

İçinden geçilen ekonomik kriz ve çevre konusundaki hassasiyet, AB kurumlarının ana merkezi olan Brüksel'in kullanılması yönündeki talebin ardında yatan başlıca nedenleri oluşturuyor.

Yapılan hesaplamalar, Strasbourg oturumlarının AB'ye yıllık maliyetinin yaklaşık 180 milyon avro olduğunu ortaya koyuyor. AP üyelerinin ve ekiplerinin ulaşımında ortaya çıkan 19 bin ton karbondioksit de sorunun çevre boyutunu yansıtıyor.

Bazı çevreler maliyetin çok daha yüksek olduğunu düşünse de AP idari birimleri, Fransa'nın da baskısı nedeniyle, resmi maliyeti hesaplama yoluna gitmiyor.

Strasbourg'un AP'nin merkezlerinden biri olarak belirlenmesi, kararın alındığı dönemdeki güç dengeleri ve Fransa'yı tatmin etme girişiminin sonucu olarak gündeme geldi. Strasbourg'un statüsü, birlik antlaşmalarında teyit edilmiş olmakla birlikte bu konu yıllardır tartışılıyor.

Her AB başkentinden havayoluyla doğrudan erişimin bulunmaması, oturumlar sırasında şehirdeki otel fiyatlarının yüzde 100'ün üstünde artıyor olması, binaların yılın büyük bölümü boş durması ve "gereksiz" istihdam gibi konular, Strasbourg'un olumsuz unsurları arasında yer alsa da Fransa, "kazanılmış hakkını" kaybetme niyetinde değil.

AP'nin çalışma takvimini değiştirmesini bile AB Adalet Divanı'na taşıyan Fransa, tüm gücüyle yoğun baskıyı göğüslemeyi sürdürüyor. Oylama Fransa'nın aleyhine sonuçlansa da Fransız diplomatlar, "Dayanağımız AB antlaşmaları. Bu konuyu daha önce defalarca AB Adalet Divanı'na götürdük. Yine götürmekten çekinmeyiz" mesajıyla veto yetkisinin kullanılacağının ilk sinyallerini verdiler. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AP Üyelerinden Fransa'yı Kızdıracak Oylama - Son Dakika


Advertisement