Ar-Ge mevzuatında yapılacak yeni düzenlemeleri değerlendiren Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü YMM Erol Çember, Ar-Ge yatırımlarının ülke kalkınmasında büyük rol üstlendiğini söyledi. Çember, "Ar-Ge'ye ayrılan kaynaklar üretimde birim maliyetin düşmesine ve kalitenin yükselmesine neden olduğundan konu uluslararası ticari ilişkiler yönünden de fevkalade önemlidir. Şirketler, gerek ülke içinde gerekse ülke dışında rakipleriyle mücadele edebilmek, pazar paylarını artırabilmek için daima dinamik kalmaya ve yenilikler peşinde koşmaya mecburdur. Uluslararası ticarette en büyük paya sahip olan ülkeler teknolojik gelişmelere en fazla kaynak ayıran, en güçlü şirketleri ve en büyük bankaları ellerinde tutan toplumlardır" dedi.
YMM Erol Çember, geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yeni Ar-Ge teşvikleri ile ilgili firmaları bilgilendirirken, firmaların yeni döneme hazırlıklı olmalarının büyük önem taşıdığını söyledi. Çember, Ar-Ge mevzuatında yapılacak yeni düzenlemeleri şöyle anlattı:
TASARIM MERKEZLERİNE DESTEK GELİYOR
"Yeni düzenleme ile Tasarım Faaliyetleri de Ar-Ge faaliyetleri gibi değerlendirilerek Tasarım Merkezleri kurulabilecek ve bu merkezler Ar-Ge Merkezleri'ne sağlanan desteklerden faydalandırılabilecektir. Bu düzenleme özellikle halı sektörü için son derece önem taşımaktadır. Daha önce Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısı 50'den 30'a indirilmişti. Şimdi de özellikle ileri teknoloji gerektiren, yazılım, ilaç bilgi teknolojileri, biyoteknoloji gibi sektörlerde bu rakam 15'e düşürülecek. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmı 2 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Üniversite-Sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetleri sonucunda elde ettikleri gelirlerden; gelir vergisi kesintisi yapılmaması, döner sermaye kesintisinin yüzde 15 ile sınırlandırılması ve öğretim üyesine yüzde 85'inin ödenmesi sağlanacak.
İHTİSAS TEKNOKENTLERİ KURULACAK
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri'nde çalışan personelin projelerle ilgili olarak dışarıda geçirmeleri gereken süreler ile lisansüstü eğitimde geçen sürelerde muafiyet kapsamına alınacağı açıklanmıştır. Süreçte Ar-Ge yapısına uygun olarak, projeler kapsamında dışarıda geçen süreler çok önemli bir husus olup, firmalar tarafından önemle beklenen bir muafiyet de kapsama alınmıştır. Ar-Ge çalışmalarında önemli bir fark yaratacağına inandığımız İhtisas Teknokentlerinin kurulması için adımlar atılmıştır. İhtisas Teknokentlerinin Öncelikli ve Stratejik sektörler için (bilişim, sağlık, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, uzay, havacılık vb.) kurulacağı açıklanmıştır. Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere Gümrük Vergisi İstisnası getirilerek proje sürelerinin kısaltılması ve maliyetlerinin düşürülmesi hedeflenmektedir."
İşletmelerin Ar-Ge teşviklerinden yararlanmak için genel anlamda üç önemli sorunla karşılaştıklarına dikkat çeken Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Çember, şöyle devam etti:
"FİRMALARIN RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ"
"Birincisi, firmalar sağlanan imkanlardan yeteri ölçüde ve gereken zamanda haberdar olamıyorlar. İkincisi, süreci hızla yürütecek ekipleri yok. Üçüncüsü de teknik altyapıları tam değil. Bu aşamada Sistem Global Danışmanlık olarak biz devreye giriyoruz. Düzenlediğimiz eğitimler ve firma ziyaretleriyle onları bilgilendiriyoruz. Bizden destek almaya karar verenler de, hem AR-GE mühendislik ve süreç yönetimi, hem vergi ve mevzuat uygulamaları, hem de ilgili hukuk müşavirliği alanında hizmetlerimizden bütünleşik olarak ve sinerjik bir yapıda faydalanmaktadırlar. Bize başvuran firmaların adeta röntgenini çekiyoruz. Firmanın bütün yapısını, faaliyetlerini ve hedeflerini inceliyoruz. Destek ve teşviklerden yararlanabileceği faaliyetleri belirliyoruz.
Yaptığımız analiz çalışmaları sonucunda güncel olarak firmanın faydalanabileceği destek ve teşviklerle ilgili yol haritasını ve öneri raporumuzu oluşturuyoruz. Devamında fikir aşamasından ilgili başvuru ve onaya kadarki süreci anahtar teslim yönetiyoruz. Destek/Teşvik alındıktan sonra bağlantılı vergi, SGK vb. tüm istisna ve teşviklerinin doğru uygulanabilmesi için gerekli sistemi firmada tesis edip ilgili eğitim ve bilgilendirmeleri yapıyoruz. Faaliyet devam ederken de belli aralıklarla; süreç planlandığı ve olması gerektiği gibi uygun gidiyor mu amacıyla denetimler yapıp, revizyon konularını ve sonuçlarını yönetime rapor ediyoruz. Tüm sürecin sonuna kadar, yani teşvik ve destek işlemlerinin sonuna kadar birlikte hareket edip firmanın ilgili tüm ihtiyaçlarını çözüyoruz. Tüm bunların yanında ve/veya sonunda yeni oluşabilecek, firma ile ilgili destek/teşvik uygulamalarına yönelik konularda güncel ve dinamik bilgilendirme yapıyoruz."
Son Dakika › Güncel › Ar-Ge'ye Teşvik Yağacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?