Arabulucu'nu Kendin Seç - Son Dakika
Güncel

Arabulucu'nu Kendin Seç

Hukukta Arabuluculuk Sistemi için çalışmalar hızla sürüyor.

04.08.2013 16:33

Hukukta Arabuluculuk Sistemi için çalışmalar hızla sürüyor.

Mahkemesiz Adalet Sistemi olarak adlandırılan Arabulucuk ile ilgili yasa, TBMM'de yasallaşarak 22 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe girdi.

Hukuk sistemindeki iş yükünün azaltılması amacıyla başlatılan uygulamada boşanma, miras, sigorta davaları, telif anlaşmazlıkları, sosyal medya saldırıları ve internet suçları, komşular arası anlaşmazlıklar (gürültü, halı silkeleme, köpek gibi), arazi anlaşmazlığı. kadına şiddet, doktor ile hasta anlaşmazlığı gibi konularda taraflar, Arabulucu'yu internet sitesinden kendisi seçebilecek. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri bünyesinde kurulan, Arabuluculuk Daire Başkanlığına ait www.adb.adalet.gov.tr sitesinden seçilecek arabulucu için saat başına 60 ile 80 TL ödeme yapılacak. Bu ücreti her iki taraf ortak ödeyecek. Daire Başkanı Hakan Öztatar ile ekibi, öncelikle arabulucuları eğitime tabi tutacak. Sertifika aldıktan sonra arabuluculara görev verilecek. Mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip arabulucuların yüzde 90'ı hukukçulardan oluşturulacak. Arabulucuların sertifika almasından sonra sistem, yıl sonuna doğru tam işlemeye başlayacak. Taraflar ayrıca, arabulucularını www.adb.adalet.gov.tr sitesinden seçebilecekler.

ARABULUCULAR KİM OLABİLECEK

Önümüzdeki süreçte eğitime tabi tutulacak olan Arabulucular'ın kimler olabileceğine açıklık getiren Avukat Mustafa Tekin, "Türk vatandaşı olmak, mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olmak, tam ehliyetli olmak, kasten işlenmiş bir suçtan mahküm olmamak, arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve bakanlıkça yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak" dedi.

Ülkemizde 100 bin kişiye 10 hakim düştüğünü belirten Tekin, şunları söyledi: " Türkiye'de halen 3 milyon ceza, 3 milyon civarında hukuk davası sürüyor. Bazen bir ceza dvası dosyası ile ilgili karar iki yılı geçebiliyor. Yargının üzerindeki yük, arabuluculuk sistemiyle azaltılmaya çalışılacak. Böylece yargıçlar davalarla ilgili daha sağlıklı kararlar verebilecek."

ARABULUCULARA DÜNYACA ÜNLÜ HUKUKÇULAR SİSTEMİ ANLATACAK

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri bünyesinde kurulan Arabuluculuk Daire Başkanlığı'na Hakan Öztatar'ın getirildiğini belirten Avukat Mustafa Tekin, şöyle konuştu: "Öztatar ile ekibi, 22 Haziran 2013 tarihinden itibaren çalışmalara başladı. Başvuracak olan arabulucular için seminer düzenlenecek. Dünyaca ünlü hukukçular, uzun yıllar Amerika ile Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan sistemi arabuluculara anlatacak. Seminer sonunda arabulucular sınava tabi tutulacak. Kazananlar sertifikalarını aldıktan sonra göreve başlayacaklar. Bu çalışmalar yıl sonuna doğru biter. Gelecek yıl sistem tam olarak işlemeye başlar."

ARABULUCU KİMDİR?

Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlamaya çalışan tarafsız üçüncü kişidir. Arabulucu, bu süreçte karar veren kişi değildir. Hatta taraflara herhangi bir çözüm önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözer. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar.

NE ZAMAN ARABULUCUYA GİDİLİR?

Karşı tarafla aranızda uyuşmazlık çıktıktan ve fakat mahkeme veya tahkime başvurmadan önce arabulucuya gidebileceğiniz gibi mahkemeye dava açtıktan sonra da arabulucuya gidebilirsiniz.

TÜM DAVALAR ARABULUCULUK KAPSAMINDA DEĞİLDİR?

Arabuluculuk ancak tarafların serbest iradeleriyle karar verebilecekleri konularda mümkündür. Daha açık bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konularda taraflar arabulucuya gidebilir. Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda örneğin ceza davalarında, nüfus kaydına ilişkin davalar veya çocukların velayetine ilişkin davalarda arabuluculuk mümkün değildir.

ARABULUCULUK PAHALI BİR YÖNTEM MİDİR?

Süreç sonuçlanıncaya kadar arabuluculuk sürecinde taraflar, davadan farklı olarak herhangi bir harç yatırmak zorunda olmayıp tebligat, bilirkişi, tanık ve keşif gibi giderler ödemezler. Sadece, faaliyet süresine göre arabulucuya saat başına 60 ile 80 TL arasında ödeme yapar. Ayrıca, özel bir toplantı yeri gerekiyorsa, bu masrafların ödenmesi gerekir. Taraflar eğer avukatları ile bu sürece katılacaklarsa avukatlarına da ücret ödeyeceklerdir.

Taraflar aksini kararlaştırmadıkça, arabuluculuk sürecindeki tüm masrafları eşit karşılayacaklar. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Arabulucu'nu Kendin Seç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement