Arjantin Devlet Başkanı Fernandez'den büyükelçisini sınır dışı eden Ekvador'a tepki - Son Dakika
Güncel

Arjantin Devlet Başkanı Fernandez'den büyükelçisini sınır dışı eden Ekvador'a tepki

Arjantin Devlet Başkanı Fernandez\'den büyükelçisini sınır dışı eden Ekvador\'a tepki

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, mevkidaşı Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso'yu iki ülke ilişkilerine zarar vermekte suçladı.

22.03.2023 07:01  Güncelleme: 07:06

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, mevkidaşı Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso'yu iki ülke ilişkilerine zarar vermekte suçladı.

Ekvador hükümeti tarafından Arjantin'in Kito Büyükelçisi Gabriel Fuks'un sınır dışı edilmesi kararını eleştiren Fernandez, "İki ülke bağlarını zedeleyen üzücü bir karar oldu. Arjantin ve Ekvador, bu karara rağmen ilişkileri sürdürecek." ifadesini kullandı.

Fernandez, Cumhurbaşkanı Lasso'ya gönderdiği mektupta iki ülke diplomatik ilişkilerinin düzelmesi için Ekvador'dan hatasını düzeltmesi çağrısında bulundu.

Ekvador Cumhurbaşkanı Lasso ise sosyal medya hesabından Fernandez'e cevap vererek, "Arjantin Devlet Başkanı, Rafael Correa (Ekvador eski Cumhurbaşkanı) ile olan kişisel dostluğunu ve siyasi kimliğini Arjantin ve Ekvador halkları arasındaki kardeşçe ilişkinin önüne koydu." dedi.

Ne olmuştu

Ekvador, eski Bayındırlık Bakanı Maria de los Angeles Duarte'nin Kito'daki Arjantin Büyükelçiliğinden kaçarak Venezuela'ya sığınmasının ardından 15 Mart'ta Arjantin büyükelçisini sınır dışı etmişti.

Ekvador Dışişleri Bakanlığı, Arjantin'in Kito Büyükelçisi Fuks'un sınır dışı edildiğini ve Buenos Aires'teki Ekvador Büyükelçisi Xavier Monge'nin de istişarelerde bulunmak için ülkeye çağrıldığını duyurmuştu.

Ekvador'da rüşvet suçlamasından 8 yıl hapse çarptırılan eski Bakan Duarte, Ağustos 2020'den bu yana yaşadığı Kito'daki Arjantin Büyükelçiliğinden ayrılarak Venezuela'ya sığınmıştı.

Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, büyükelçiliğin diplomatik konutunda kalan Duarte'nin Venezuela'ya gittiği belirtilerek, "Bayan Duarte, şu anda Karakas'ta ve neden böyle bir karar aldığını bizimle paylaşmadı. Oğlunun yanına gittiğine dair bir bilgi yok. Duarte'nin kısa vadede Arjantin'e seyahat etmek gibi niyeti de yok." ifadesine yer verilmişti.

Ekvador hükümeti de Arjantin'in tutarsız açıklamalarda bulunduğunu vurgulamış, Büyükelçiliğin Duarte'nin ülkeden nasıl kaçtığına ilişkin güvenlik kameraları görüntülerini kendileriyle paylaşmadığını bildirmişti.

Arjantin hükümetinin sığınma teklifinde bulunduğu Duarte, Ekvador'un ülkeden çıkışına izin vermemesi nedeniyle konuttan ayrılamamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arjantin Devlet Başkanı Fernandez'den büyükelçisini sınır dışı eden Ekvador'a tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement