GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Artemis Tapınağı'ndan genel görüntü
Kadınlar, Artemis Tapınağı'nda çalışırken
Teslime Erdoğan adlı kadın işçinin açıklaması
Fatma Erişti adlı kadın işçinin açıklaması
Kezban Serin adlı kadın işçinin açıklaması - Manisa'nın Salihli ilçesindeki Sardes Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmaları devam eden Artemis Tapınağı'nda görev alan kadınlar, mermer sütunları evlerine gösterdikleri özenle temizliyor
Kezban Serin:
"Ev temizliği ile sütunların temizlenmesinin arasında bir fark yok diyebiliriz"
EMRE SAÇLI - Antik çağda Lidya Krallığı'na başkentlik eden Manisa'nın Salihli ilçesindeki Sardes Antik Kenti'ndeki Artemis Tapınağı, kadınlara da istihdam sağladı.
Kazılarda gün ışığına çıkarılan sütunların temizliğini yapan kadınlar, tarihi bir projede görev almaktan mutlu olduklarını ifade ediyor.
M.Ö. 7'nci yüzyıldan itibaren yerleşimin görüldüğü, tarihte paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'nde 2016 kazı çalışmaları, Prof. Dr. Nicholas Dunlop başkanlığında başladı.
Büyük oranda korunan yapılarıyla kültür turizmi meraklıları için cazibe noktası olan antik kentte yürütülen çalışmalara, bilimsel heyetin yanında antik kentin bulunduğu Sart Mahallesi'nden çalışmak üzere gelen 12 kadın da katkı sağlıyor.
Yaklaşık 2 bin 500 yıllık tarihe sahip Artemis Tapınağı'nda 5 yıldır devam eden çalışmalarda ortaya çıkarılan sütun ve mermerlerin üzerinde yosunlaşma ve kararmaların giderilmesinde görev alan kadınlar, evlerinin temizliğinde gösterdikleri hassasiyeti antik kentte de gösteriyor.
Tarihi eserlere zarar vermeyen karışımlarla el ve diş fırçaları kullanarak temizlik yapan kadınlar, eserleri orijinal görünümlerine kavuşturuyor.
Artemis Tapınağı'ndaki çalışmalara katılan Kezban Serin, ev hanımı olduğunu, kazı dönemi başladığında antik kazılara katıldığını belirterek, bu dönemde evinin temizliğini ancak haftada bir yaptığını anlattı.
Serin, şöyle konuştu:
"2 bin 500 yıllık sütunları temizlemek sanıldığı gibi kolay bir iş değil. Oldukça hassas olunması gerekiyor. Çünkü sütunlar üzerinde bulunan ve onlarca yıl içinde oluşan kararmaların yanı sıra insan eliyle sütunlara yazılan yazıların, sütunların da korunması gerekiyor. Temizleme sonunda mermer sütunların ilk günkü halini alması bizleri çok mutlu ediyor. Ev temizliği ile sütunların temizlenmesinin arasında bir fark yok diyebiliriz. Aynı özeni gösteriyoruz çünkü tarihi olan bu yere her yıl binlerce kişi geliyor. Onlara tarihimizi en güzel şekilde göstermek zorundayız."
Artemis Tapınağı'daki temizleme çalışmalarında 3 yıldır görev aldığını belirten Teslime Erdoğan da Sart'ta yaşayan kadınlar için antik kentin çok güzel bir çalışma ortamı olduğunu, sezonun 3,5 ay sürdüğünü, çoğu zaman bunun uzamasını istediklerini belirtti.
"Çocukluğumuz bu sütunların arasında geçti"
Fatma Erişti ise Artemis Tapınağı'nda oldukça güzel işler çıkarttıklarını, kazı heyetinin de beğenisini kazandıklarını söyledi.
Yaptıkları işin temizliğin ötesinde anlamının bulunduğunu dile getiren Erişti, "Çocukluğumuz, bu tarihi yapıların arasında geçti. Halen de buraya çok yakın bir yerde yaşıyoruz. Yaşadığım kentteki tarihi kalıntıları temizlemek bana ayrı bir gurur veriyor. Dün çevresinde koşuşturduğumuz, oyunlar oynadığımız bu tarihi sütunları bir gün temizleyecek olmam aklımın ucundan bile geçmezdi. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu tarihi kentte çalışmak, burada yaşamak çok güzel bir duygu." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Arkeolojik Kazılar Kadınlara Gelir Kaynağı Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?