Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2023 hedeflerinin katma değeri daha yüksek sanayi yapısıyla gerçekleştirileceğini belirtti.
Yılmaz, Ankara Sanayi Odasının (ASO) 22. Gündem Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, sanayinin kendileri için önemli ve kritik bir alan olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin geldiği kritik aşamada sanayinin öneminin daha da arttığını söyledi.
Onuncu Kalkınma Planı, 62. Hükümet Programı ve Orta Vadeli Program'da, sanayinin, özellikle imalat sanayinin önemini ortaya koyduklarını vurgulayan Yılmaz, dünyada sanayi politikalarına yeni bir ilginin oluştuğunu ifade etti. Yılmaz, özellikle 2008 ile başlayan kriz sonrasında büyüme tartışmalarının tekrar gündeme geldiği bir ortamda sanayinin dünya ölçeğinde yeniden önem kazandığını kaydetti.
Dünyada bir taraftan küresel kriz, bir taraftan da çevresel sorunlar yaşandığına dikkati çeken Yılmaz, bu iki genel gündemin giderek daha fazla ilişkilendirildiğini belirtti. Bu kapsamda yeşil büyüme kavramı, düşük karbon ekonomisi kavramlarının imalat sanayinde vurgulanan kavramlar olduğunu bildiren Yılmaz, sürdürülebilir üretim modellerinin benimsenmesi fikrinin yaygınlaştığını ifade etti. Daha az enerjiyle daha fazla üretim anlayışının güçlendiğini, bununla enerji maliyetlerinin düşürüldüğünü bir taraftan da çevrenin korunduğunu anlatan Yılmaz, "Sanayinin, bilgi ekonomisine dönüşümle birlikte sanayinin de bilgi içeriğinin arttığını görüyoruz" dedi.
Sanayinin büyümeye devam ettiğini ifade eden Yılmaz, 2023 hedeflerinin katma değeri daha yüksek bir sanayi yapısıyla gerçekleştirileceğini söyledi.
Yılmaz, Onuncu Kalkınma Planı'nda ilk defa 25 öncelikli dönüşüm programı tarif ettiklerini ifade ederek, "Bu çok önemli. Bizi hep (plan yapıyorsunuz ama bunlar raflarda kalıyor, yeterince uygulanmıyor) diye eleştirirlerdi. Bu eleştiriyi de dikkate alarak, Onuncu Kalkınma Planı'nda 25 öncelikle dönüşüm alanı tarif ettik. Bunlar yapısal reformlara denk geliyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerine gitmesi için başarması gereken temel işler" diye konuştu.
Söz konusu önceliklerin sanayiyle yakından ilgili olduğuna dikkati çeken Yılmaz, çalışmaların belli bir olgunluğa geldiğini, teknik anlamda çalışmaların aşağı yukarı tamamlandığını, bugünlerde 25 dönüşüm programını Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacağını, tamamlandığında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuoyuyla paylaşacağını kaydetti.
Yılmaz, bin 200'ün üzerinde eylemin olduğu 25 reform alanından bahsettiğini dile getirerek, çok kapsamlı ve birbirleriyle ilişkili olan bu programların, Türkiye'nin yapısal dönüşümünü hedeflediğini söyledi.
Öncelikli dönüşüm programları ilgili sanayicinin yakın ilgisini beklediklerini ifade eden Yılmaz, "Onuncu Kalkınma Planı'nda yer alan 25 başlıktan biri, ithalata olan bağımlılığının azaltılması, kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim, yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi, sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm. Bütün bunlar, Türkiye içinde girdi üretimini artırmaya hedefleyen programlar" diye konuştu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayicilerin sorunlarına gösterdiği ilgi nedeniyle Bakan Yılmaz'a teşekkür etti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Aso 22. Gündem Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?