Ateistlerin Yüzde 61'İnin Allah'a İnandığı Sonucuna Nasıl Varıldı? - Son Dakika
Güncel

Ateistlerin Yüzde 61'İnin Allah'a İnandığı Sonucuna Nasıl Varıldı?

Ateistlerin Yüzde 61\'İnin Allah\'a İnandığı Sonucuna Nasıl Varıldı?

Ateist gençlerin yüzde 61'i Allah'a inanıyor haberi sosyal medyada büyük yankı buldu.

30.11.2013 15:11

ATEİSTLERİN YÜZDE 61'İNİN ALLAH'A İNANDIĞI SONUCUNA NASIL VARILDI?

Ateist gençlerin yüzde 61'i Allah'a inanıyor haberi sosyal medyada büyük yankı buldu. SEKAM'ın ülke çapında yaptığı gençlik araştırmasının proje yöneticisi Prof. Dr. Celalettin Vatandaş A Haber'de Zeynep Bayramoğlu'nun sunduğu Kadraj'ın konuğu oldu, şaşırtıcı araştırma sonuçlarına nasıl ulaştıklarını anlattı. Celalettin Vatandaş, gençlerin büyük bir kavram kargaşası içinde olduğunu bunun da gençleri yarış atı haline getiren çoktan seçmeli teste dayalı sınav sisteminden kaynaklandığını söyledi.

ATEİSTLERİN YÜZDE 61'İNİN ALLAH'A İNANDIĞI SONUCUNA NASIL VARILDI?

Tüm Türkiye genelini temsil eden bir örneklem, 81 ilden 5541 kişi ile küme anketi olmaksızın, 20- 30 kişilik gruba anket verip toplayarak değil, tek tek görüşülerek anketler toplandı. Sorular direkt soruldu, anlamak için bir tanım yapılmadı. Bu araştırmanın ilginç gelen sonuçlarından biri Ateistlerin yüzde 61'i kesinlikle Allah'a inanıyor, yüzde 18'i inanıyor. Burada Ateizmi onlara anlattınız mı diye tepki geldi, hayır anlatmadım, biz onların kafasındaki ateizmin ne olduğunu anlamaya çalıştık. Demek ki insanlarımız literatürdeki anlamı ile siyasetteki sosyal bilimlerdeki anlamı ile kendi zihninde doldurduğu başka bir anlamla kendini o gruba dahil ediyor. Ateistlerin Allah'a inanması kadar, her beş dindardan birinin namaz kılmaması sonucu da araştırmanın ilginç sonuçlarından biri. Sonuçlar bizi de çok şaşırttı. Şunu söyleyeyim istatistiksel analiz yaptık, alfa kat sayısı 60 olan araştırma sayısı azdır, 60 yukarısı muhteşemdir, bizim bu araştırmamızın alfa katsayısı yüksek çıktı. Demek ki sorular iyi sorulmuş, anketörler iyi çalışmış, cevaplayanlar da birbiriyle çelişmeyen cevaplar vermiş.

"GENÇLERDE KAVRAM KARGAŞASI VAR"

Gençlerde ciddi kavram kargaşası var, kavramların içi boşaltılarak üste bir elbise gibi giyiliyor. Mesela ben hayatta beş maç izlememiş bir insanım, bana sorarsanız, ben hangi takımı tutuyorum diye bir isim veririm ama başka da bir şey bilmem, gençlerimizin durumu da buna benziyor. Ateistin namaz kılması, dindarın namaz kılmaması gibi.

Gençler daha çok sorumluluk olmadan hakları araştırmak ve hak sahibi olmak noktasında bir beklenti içinde. Halbuki sorumluluk ve hak birbiriyle bağlantılı. Gençliğimizin sorumluluklarından ziyade haklarının peşinde olduğunu, bunun yanlış olduğunu değil ama eksik olduğunu söylüyorum. Haklarla sorumluluklar birbirine paralel gitmelidir. Sorumluluklarını yerine getirmeden haklarının peşine düşenlerin toplumunda zor yaşanır.

GENÇLER YAKIN TARİH KONUSUNDA BİLGİSİZ

Gençlerle ilgili bulguların çoğu olumsuz. 15- 25 yaş grubu arasında yürütüldü bu araştırma. 15 yaştan düşük olan genç adaylarının, internetin çok belirgin olduğunu söyleyebilirim, benzer konumdalar. Toplumsal olarak zihinsel bir travma içindeyiz. Bu araştırmanın ana başlıkları var, konu sadece dindarların namaz kılmaması ya da ateistlerin Allah'a inanıyor olmasından ziyade, bu araştırmanın din ile ilgili bölümü, bu araştırmanın aile, tüketim, medya ve kimlik ile ilgili bölümleri de var. Bu kısımlara baktığımızda gençliğin daha tüketime yönelik olduğunu, zihinsel olarak tüketime yönelinmemesi gerektiğini düşünüyorlar. Böyle bir iç çatışma hakim gençlerde. Ancak çarpıcı olan bilgi düzeyi ile ilgili.

Yakın dönem tarihi ile ilgili sorularda aldığımız cevaplar bilgisizliğin çok yaygın olduğunu gösteriyor. Mesela yaptığımız araştırmada en yüksek düzeyde bilinen Atatürk'ün ölüm tarihidir. 1930- 1940 zaman dilimi işaretlenmiş yüzde 70 tarafından, yüzde 30 bilmiyor. TBMM'nin 1920'de açıldığını bilenlerin oranı yüzde 38. Yürürlükteki anayasanın kabul tarihini bilenlerin oranı yüzde 26. Burada gençlerimize de çok yüklenmemek lazım. Çocuklarımız sınav merkezli bir algıyı yaşar oldu. Adeta bir yarış atına döndüler. Ben üniversitede öğrencilerim üzerinde görüyorum. Şöyle bir zihin dünyası oluşmuş, her şeyin beşli seçeneği olacak onun içinden doğruyu bulmak. Analiz etmeye, bilgilenmeye yönelik zihin çalışması zayıflamış.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ateistlerin Yüzde 61'İnin Allah'a İnandığı Sonucuna Nasıl Varıldı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement