SONER KILINÇ - Gergin Omurilik Sendromu (Tethered Kord) hastası Ayşen Uçar, sekiz aylık atlı fizik terapinin ardından yürümeye başladı.
AA muhabirinin görüştüğü 8 yaşındaki Ayşen'in edebiyat öğretmeni annesi Havva Aktaş, kızının doğuştan Gergin Omurilik Sendromu hastası olduğunu söyledi. Doğumdan sonra 15 aya kadar yürüyemeyen kızının rahatsızlığını fark ettiklerini, iki yaşına gelene kadar hastalığa teşhis konulamadığını anlatan Aktaş, 2,5 yaşında omurilik ameliyatı geçiren kızını sürekli fizik tedaviye götürdüğünü belirtti.
Almanya'dan 2008 yılında döndükten sonra Uşak'ta tedavi sürecinin devam ettiğini ancak kızının yürüme güçlüğü çektiğini ifade eden Havva Aktaş, sekiz ay önce Uşak Belediyesi Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurarak atlı terapilere başladıklarını kaydetti.
Merkezde at üstünde haftada bir gün, fizik terapi uygulanan kızının birkaç ay sonra desteksiz yürümeye başladığını ifade eden Aktaş, "Kızımın ayak tendonları çok gergin olduğu için yürüyemiyordu. Biz burada terapilere başladıktan sonra rahatlama yaşamaya başladı. Doktorlar kızıma beş ay önce tendon transferi yapacaklardı. Ancak iyileşmeyi görünce ameliyatı ertelediler. Daha sonra iki ayağında da çok ciddi iyileşmeler görüldü. Tek başına yürümeye başladı. Bunun üzerine doktorlar sağ ayağında küçük bir operasyonla tendon gevşetmesi yaptı. Artık tüm çocuklar gibi normal hareket edebiliyor. Ayağındaki alçı çıktığında çok daha iyi olacak. Atlı rehabilitasyon kızımı iyileştirdi. Yıllardır yürüyemeyen kızım artık tek başına yürüyor, koşuyor. Herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Uşak Belediyesi Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi görevlilerinden Neşe Uçar ise Ayşen'e bu güne kadar 32 saatlik terapi uyguladıklarını söyledi. Terapi kapsamında at üstünde çeşitli germe ve esneme hareketleri yaptırdıklarını ve her terapi sonrası Ayşen'in daha rahat hareket etmeye başladığını ifade eden Neşe Uçar, şunları söyledi:
"At üstünde oturmak bile pek çok kası ve siniri hareket ettirir. Biz at üstünde yaptığımız fizik tedavi eğitimleri ile Ayşen'in tedavisine katkı sağlamaya çalıştık" diy ekonuştu.
Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise merkezin iki yıldır hizmet verdiğini belirterek, "Merkezde halen 8 bedensel, 5 otistik, 9 zihinsel engelli olmak üzere toplam 22 çocuğumuz tedavi görüyor. Bu çocuklarımız hiçbir ücret ödemeden merkezden faydalanıyor. Onlara bu imkanı sağladığımız için mutluyuz" şeklinde konuştu. - Uşak
Son Dakika › Güncel › Atlı Terapiyle Yürümeye Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?