CEM GENCO - Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurdukları çadırlarda yaşama mücadelesi veren Suriyeliler, havaların soğuması ve yakacak sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiriyor.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısında bulunan Suriye'nin İdlib kentine bağlı Atme kasabasındaki çadır kentte barınan aralarında çocuk, yaşlı ve kadın yaklaşık 48 bin Suriyeli, gıda, elektrik, sağlık gibi temel ihtiyaçların yanında ısınma sıkıntısı çekiyor.
Kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışan Suriyeliler, kış aylarının bastırmasıyla ısınma sorununa kendilerince çare arıyor. Yağışların etkisiyle kamp bölgesinde zarar gören ve kopan ağaç dallarını toplayan Suriyeliler, kırılmış ağaçların gövdelerini saatler süren uğraşın ardından parçalara ayırdıktan sonra çadırlarına götürüyor.
Balta ile ağaç gövdelerini ufak parçalara ayıran Suriyeliler arasında çocukların çoğunlukta olduğu göze çarpıyor.
Aşırı yağışlar nedeniyle zaman zaman sel baskınlarının yaşandığı Atme çadır kampında, Suriyeli aileler çadırlarını dal ve ağaç gövdelerinden kopardıkları parçalarla ısıtmaya çalışıyor.
Atme'de bir yıldır yaşadığını belirten Ahmet Abdin (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların çok soğuduğunu ağaç dallarını ve kabuklarını sobada yakarak çadırlarını ısıttıklarını söyledi.
Çadırlarda hayatın kış aylarında daha da zorlaştığını belirten Abdin, "Çoluk çocuk hepimiz ısınma telaşı içine giriyoruz. Başka çaremiz yoktur. Gıda, elektrik ve sağlık sıkıntılarının yanında ısınma bizleri çok etkiliyor. Geçen yıl aynı bölgede hayatını kaybeden çocuklar oldu. Bunların önüne geçmek için dal ve ağaç gövdelerini toplamak zorundayız" dedi.
Sabahın ilk ışıklarıyla çadırlarını ısıtmak için dal topladığını belirten Hasan Haysun (12), "Birçok arkadaşımla dal ve kopan ağaçların gövdelerini kırmak için çabalıyoruz. Topladığımız ağaç kırıklarını çadırımıza götürüyoruz" diye konuştu. - Hatay
Son Dakika › Güncel › Atme Kampında Isınma Çilesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?