Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Malmström Bulgaristan'da - Son Dakika
Son Dakika Logo

Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Malmström Bulgaristan'da

24.03.2014 12:05

Malmström: "Bulgaristan’ın sığınmacılar sorunu ile baş etme girişimlerini takdirle karşılıyorum"

Bulgaristan'a iki günlük ziyaret düzenleyen Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Ceclia Malmström, "Bulgaristan'ın sığınmacılar sorunu ile baş etme girişimlerini takdirle karşılıyorum" dedi.

Malmström, başkent Sofya'da Suriyeli sığınmacıların çoğunlukta olduğu Voenna Rampa sığınmacı kampını ziyaret etti ve Avrupa Komisyonu Bulgaristan Daimi Temsilciliği'nde düzenlenen "Avrupa Ortak Sığınmacı Barındırma Sistemi" konulu konferansa katıldı.

Konferansta yaptığı konuşmada, Bulgaristan'ın sığınmacı sorunu ile baş etmek amacıyla yürüttüğü çalışmaları takdir ettiklerini vurgulayan Malmström, AB'nin finansman sağlayarak ve uzman göndererek Bulgaristan'a yardım etmeye çalıştığını belirtti.

Avrupa sınırlarına ulaşmanın genelde çok zor olduğunu kabul eden Malsmström, 3 Ekim 2013 tarihinde İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında 250 sığınmacının ölümü ile sonuçlanan trajediyi anımsattı.

"Lampedusa trajedisi gelecekte yapmamız gerekenler konusunda bizleri uyardı" diyen Malmström, yapılan analizler sonucu Avrupa Komisyonu'nun sığınma hakkı talepleri ile ilgili yeni bir prosedür getirdiğini kaydetti. Malmström, "Oluşturulmak üzere olan yeni ajansta bir kaç üye ülke ortaklaşa çalışacak. Diğer üyelerin onayladıkları sığınmacı başvurularının denetimi konusunda yardım edecek. Başka bir deyişle komşu ülkelerle dayanışma içinde olmamız gerek" dedi.

Malmström, sadece AB ülkeleri değil sığınmacı alan ve onları barındıran diğer ülkelere de destek verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle olağanüstü hallerde daha etkin çalışma mekanizmalarının uygulamasının şart olduğunu da ifade eden Malmström, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni direktifle sığınmacıların adalet sistemine erişimi kolaylaştırılıyor. Tüm AB'deki hakimler arasında daha verimli işbirliği yapılacak. Her bir sığınma hakkı talebi adil olarak değerlendirilmeli. Hakimler bu alanda sağlam bilgiye sahip olmalıdır."

AB'nin sığınmacılar sorunu için şimdilik 20 milyon avroluk bir bütçe ayırabildiğini anımsatan Malmström, özellikle Suriye'den gelen mülteciler konusunda son dönemde Bulgaristan, Yunanistan ve Malta'nın büyük sorunlar yaşadığını söyledi.

Malmström, bugün Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev tarafından kabul edilerek, Başbakan Plamen Oreşarski, İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Daniela Bobeva ile bir araya gelecek. Cecilia Malmström, ziyaretinin ikinci gününde Bulgaristan- Türkiye sınırına yakın Harmanlı kentinde bulunan 1300 kişilik sığınmacı kampını ziyaret edecek. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Malmström Bulgaristan'da - Son Dakika


Advertisement