Avukatlardan 'arabulucu Yasası'na Tepki - Son Dakika
Güncel

Avukatlardan 'arabulucu Yasası'na Tepki

Avukatlardan \'arabulucu Yasası\'na Tepki

Antalya Barosu'na bağlı avukatlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk yasa tasarısına tepki amacıyla adliye önünde protesto gösterisi yaptı.

11.01.2012 15:38

Antalya Barosu'na bağlı avukatlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk yasa tasarısına tepki amacıyla adliye önünde protesto gösterisi yaptı. Baro Başkanı Zafer Köken, "Bu yasa toplumda arabulmaktan çok ara bozmaya yarayacak ve yeni uyuşmazlıklar yaratacaktır" dedi.

Antalya Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 50 avukat, 'Eyvallah etme', 'Adalette sıfır soruna eyvallah etmiyoruz', 'Senin cübben sana benim cübbem bana' yazılı döviz ve pankartlar açtı. Konuyla ilgili basına açıklama yapan Baro Başkanı Zafer Köken, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk yasa tasarısının TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilerek yasalaşma sürecine girdiğini söyledi. Hukuk uyuşmazlıklarının bir an evvel çözüme kavuşturulması, adaletin hızlı ve etkin şekilde çalışmasının herkesten önce avukatların talebi ve temennisi olduğunu aktaran Baro Başkanı Köken, gündemde olan yasa tasarısının ise bu amaçların hiçbirini taşımadığını ve ülkede alternatif bir hukuk sistemi kurmaya yönelik kötü niyetli bir girişim olduğunu ileri sürdü.

HUKUKÇULARA HAKARET

Bu tasarıyla dört yıllık herhangi bir fakülte mezununun 100 saatlik bir hukuk eğitimi sonunda arabulucu olabileceğini vurgulayan Zafer Köken, "4 yıllık hukuk fakültesi eğitimi üzerine, hakim ve savcı olabilmek için 2 yıl, avukat olabilmek için 1 yıllık stajın yapıldığı, hukuk fakültesini bitirebilmek için on binlerce kanun maddesinin öğretildiği ülkemizde, hukuk fakültesi mezunu olmayanlara sadece 100 saatlik bir eğitimle özel hukuk gibi çok geniş uygulama alanı olan bir konuda karar verme imkanı tanımak, bu işe yıllarını veren biz hukukçulara çok ağır bir hakarettir" diye konuştu.

TASARIYA HERKES KARŞI

Birinci sınıf yargıçların kararlarının dahi temyiz ve karar düzeltme gibi kanun yollarıyla denetlenebilirken, arabulucunun kararlarının denetim dışı bırakılacağına dikkati çeken Zafer Köken, şöyle devam etti:

"Bu yasa toplumda arabulmaktan çok ara bozmaya yarayacak ve yeni uyuşmazlıklar yaratacaktır. Bu yasa tasarısına ülkemizde bulunan tüm barolar ve hukukçular büyük bir ittifakla karşı çıkmaktadır. Ülkenin hukukçularının hep bir ağızdan feryadına aldırış etmeksizin bu tasarıyı yasalaştırmak, katılımcı demokrasi anlayışıyla bağdaşmaz. Bu nedenle bu tasarının bu haliyle yasalaşmasına karşı çıkmaktayız. Özellikle hukuk fakültesi mezunu olmayanların arabulucu olabilmeleri hükmü tasarıdan çıkarılmalı ve arabulucuların sadece hukukçulardan olabileceği ibaresi getirilmelidir."

Avukatlar açıklamanın ardından alkışlar eşliğinde protesto gösterisini bitirdi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avukatlardan 'arabulucu Yasası'na Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement