Avustralya'da Yeni Hükümeti, "Ekonomi Sınavı" Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Avustralya'da Yeni Hükümeti, "Ekonomi Sınavı" Bekliyor

Avustralya\'da Yeni Hükümeti, "Ekonomi Sınavı" Bekliyor

Liberal ve Ulusalcılardan oluşan yeni koalisyon hükümeti, bütçe dengesini sağlamak için kesintilere gidebilir İşçi Partililer, muhafeleti, seçim öncesi korku pompalamakla suçladı Koalisyon hükümetinin Ortadoğu politikası belirsiz

09.09.2013 11:04

Avustralya'da geçen cumartesi günü yapılan federal seçimleri Liberal ve Ulusal partiden oluşan koalisyonun kazanması sonrası siyasi çevreler, özellikle İşçi Partisi tarafından verilen bazı sosyal yardımların kesilmesinin söz konusu olabileceğini belirtiyor.

Tony Abbott liderliğindeki koalisyonun seçimden zaferle ayrılmasını ve İşçi Partisi'nin ağır yenilgisini AA muhabirine değerlendiren Türk kökenli siyasiler, Liberal-Ulusal koalisyonun ana muhalefet iken verdikleri vaatleri ne ölçüde gerçekleştirebileceklerinin merak konusu olduğunu belirtirken, eğitim, sağlık, sosyal yardımlar ve vergiler konusunda önemli değişiklikler görülebileceğinin altını çizdi.

İşçi Partisi seçimi neden kaybetti?

İşçi Partisi'nin seçimleri kaybetmesinin nedenlerini 4 ana etken üzerinde değerlendiren partinin Türk kökenli federal senatörü Mehmet Tillem, bunları, karbon salınımı vergisi, maden vergisi, parti içinde liderlik değişimi ve sığınmacı tekneleri şeklinde sıraladı. Senatör Tillem, AA'ya yaptığı değerlendirmede, Avustralya tarihinde ilk defa herhangi bir partinin çoğunluk kazanamadığı 2010 seçimlerinde, karbon salınımı vergisi getirilmesi karşılığında Yeşiller ile anlaşma yapıldığını ve bu anlaşmanın partiyi yıprattığını söyledi. Parti içindeki iktidar mücadelesine de değinen Tillem, "Seçilen başbakanı parti içinde devirdik, yeni başbakan getirdik (Julia Gillard), aradan 3 yıl geçmedi Julia Gillard'ı tekrar devirdiler Kevin Rudd tekrar geldi. Buna da toplum olumlu bakmadı" ifadelerini kullandı.

"Liberal Parti iktidarı göçmenleri etkileyecek"

Avustralya'da yaşayan çok sayıda göçmenin Liberal-Ulusal Parti yönetiminden etkileneceğine inanan Tillem, İşçi Partisi tarafından getirilen bazı sosyal uygulamaların ya kesileceği ya da azaltılacağı görüşünü savundu. Mehmet Tillem, bütçeyi kontrol altına alabilmek için başta dış yardımlar olmak üzere birçok alanda Liberallerin kesinti yapacağını belirtti.

Avustralya ekonomisinin bir hayli güçlü olduğunu vurgulayan Senatör Tillem, ancak ana muhalefetteki Liberallerin bu durumu farklı göstererek toplumu korkuttuğunu, bunun da İşçi Partisi'nin seçimi kaybetmesinin bir başka sebebi olduğunu hatırlattı. Tillem, "(Avustralya) Dış borcu en az olan ülkelerden biri, işsizlik %5 civarında, faizler %2,5, enflasyon da aynı seviyede. Ekonomimiz çok güçlüydü ama muhalefet muhalefetliğini yaptı ve toplumu korkuttu. Bu nedenle toplum bu seçimde değişimi tercih etti" dedi.

"Liberallerin Ortadoğu konusunda ne tavır alacağı belli değil"

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin eylül ayı dönem başkanlığını yapan Avustralya'nın, Liberal hükümet döneminde Ortadoğu ve Suriye konusunda nasıl bir tavır alacağının net olmadığını ileri süren Tillem, "Amerika müdahale etmek istese bile onun yanında kimin yer alacağı belli değil şu an için ve Liberaller de ne yapacaklarına tam açıklık getirmediler. Muhalefette söyledikleri şeyler şu an için uzak durmaktı ama iktidara geçtiklerinde artık onlar karar verir ama benim tahminim biraz uzak durmayı isterler Ortadoğu'dan" ifadelerini kullandı.

"Güven kaybı var"

Moreland belediye başkanlığı görevini yürüten Öztürk Yıldız da, mensubu olduğu İşçi Partisi'nin insanların güvenini kaybettiğini kaydederek, "Partinin benim görüşümce insanların tekrar güvenini kazanması 8 sene sürebilir" dedi. Belediye başkanı olduğu Moreland Belediyesi sınırları içinde 132 farklı dilin konuşulduğunu ve 178 farklı ülkeden insanların yaşadığını dile getiren Başkan Yıldız, "İnsanları etkileyecek, özellikle göçmenlere yönelik bu partinin toleransı yok, yavaş da olsa şu anda yürüklükte olan uygulamaları değiştirecekler, değiştireceklerini de söylediler zaten" dedi.

İşçi Partili Başkan Öztürk Yıldız ayrıca Liberal Parti iktidarında İşçi Partili belediyelerin destek almakta zorlanacağına inanıyor.

Liberal Parti Calwell seçim bölgesi teşkilat başkanı Türk kökenli Ali Şahin ise koalisyon partileri iktidarında Avustralya'nın iyi yönetileceğini ileri sürdü. Seçimlerin sakin ve demokratik bir ortamda yapıldığını ifade eden Şahin, "Seçmenler değişim için oy kullandı, ilerideki günlerde Avustralya halkına Liberal Partisi yönetiminde çok güzel günler geliyor çok başarılı günler göreceğimize inanıyorum" dedi.

Avustralya'da geçen cumartesi günü yapılan seçimlerde muhalefetteki Liberal ve Ulusal Parti koalisyonu, henüz açıklanmayan resmi sonuçlara göre şu ana kadar 150 sandalyeli parlamentoda 86 vekillik kazanarak iktidara geldi. Seçimin kesin sonucu ise yurt dışında kullanılan oyların sayılması sonrası açıklanacak. Seçimde Liberal Parti lideri Tony Abbott, ülkenin yeni başbakanı olarak seçilirken, başbakanlığı kaybeden İşçi Partisi lideri Kevin Rudd, parti liderliğini de bıraktı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya'da Yeni Hükümeti, 'Ekonomi Sınavı' Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement