Ayakkabı Tamirciliğiyle Geçen Bir Ömür - Son Dakika
Güncel

Ayakkabı Tamirciliğiyle Geçen Bir Ömür

Ayakkabı tamirciliğinde yarım asırı geride bırakan Mustafa Dalgar, sağlığı elverdiği sürece çok sevdiği mesleğini sürdüreceğini söylüyor.

30.09.2017 15:58

ZEYNEP RAKİPOĞLU - Ayakkabı tamirciliğinde yarım asırı geride bırakan Mustafa Dalgar, sağlığı elverdiği sürece çok sevdiği mesleğini sürdüreceğini söylüyor.

Mustafa Dalgar, AA muhabirine, 10 yaşında Yozgat Yerköy'de ustası Ahmet Kayserilioğlu'nun yanında çıraklığa başladığını anlattı. Çıraklık döneminde tahta çivili pençeyle elde kundura diktiğini dile getiren Dalgar, askerden geldikten sonra Yerköy'de kendi dükkanını açtığını söyledi.

"O zamanlar eline çekici alan kundura tamircisi oluyordu. Bu yüzden dükkan çok işlemedi." diyen Dalgar, daha sonra İstanbul'un yolunu tuttuğunu kaydetti.

Beyazıt'ta bir ayakkabıcının yanında çalışmaya başladığını anlatan Dalgar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zamanla tecrübe kazandım. 1974'te Küçükçekmece'de kendi dükkanımı açtım. Ayakkabı tamirciliği zor zanaat, ince meslektir. İtina gerektirir. Tamiri orijinaline yakın yapacaksın. Öbür türlüsünü herkes yapar. Oraya bir parça koyarsın, dışarda kalır. Ayakkabının rahatı ve görüntüsü bozulur. Hele şimdi gençlerimiz daha orijinal istiyor. Eskisi gibi tahta çivi ya da normal çivi çakıp veremiyorsun. Daha temiz yapmak gerekiyor. Ayakkabıda her türlü tamiri yapıyorum. Ayrıca çanta tamiri de yapıyorum. Ortaya temiz bir iş çıkarmazsan müşterilerin zamanla kaybolur. Burada kalamazsın."

"Elim ayağım tuttuğu sürece çalışacağım"

Aynı semtteki 8 metrekarelik dükkanında mesleğini idame ettirdiğini söyleyen Dalgar, evden işe bisikletiyle gidip geldiğini belirtti.

Mesleğini sevmeden yapmaya çalışanların güzel işler ortaya çıkaramayacağını vurgulayan Dalgar, "Mesleğimi severek yapıyorum. Sevmediğin işi yapmayacaksın. Eğer bir işi seviyorsan müşteri de memnun olur, sen de memnun olursun. Sadece para için zanaat yapılmaz. Güzel bir iş ortaya konmazsa müşterileri memnun edemezsin.Bir kere insanları kandırır, ikinci sefer kandıramazsın. Bizden sonra kim yapar, onu bilemem. Allah ömür verirse elim ayağım tuttuğu sürece çalışacağım." diye konuştu.

Böyle giderse ayakkabı tamirciliği mesleğinin biteceğini ve çıraklıktan yetişen ustalar olmayacağını aktaran Dalgar, ayakkabı tamirciliğinin geleceğini parlak görmediğini dile getirdi.

"Çıraklıktan yetişmeyen tamir yapamaz"

Yeni neslin bu mesleğe ilgi göstermediğini belirten Dalgar, şunları kaydetti:

"Çocukların hepsi okuduğu için bundan sonra çıraklık dönemi olmaz. Sanat okulunda okuyan öğrenciler belki bu işe yönelebilir. Orada yeni yöntemle ayakkabı yaptıkları için tamir işini pek bilmezler. Mesela bir ökçe lastiğini bile kesemiyor. Çekiç kullanmayı bile bilmiyor. Çıraklıktan yetişmeyen tamir yapamaz. Tabii ki bu işi zanaatı olsun olmasın yapmaya kalkan insanlar olacaktır ama git gide bitecek bu tamir işi. Lostra salonlarında nasıl tamir yapıyorlar bilmiyorum. Zanaatı var mı yok bu bilemem. Boya işi yapıyorlar, başka bir şey değil."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ayakkabı Tamirciliğiyle Geçen Bir Ömür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement