ZAFER AKPINAR - Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı Gölcük beldesinde bulunan, 400 dönümlük alanı kaplayan gölet, yaz aylarında tamamen kuruyor. Kış ve ilkbahar aylarında göl manzaraları olan belde, yaz aylarında suyun çekilmesi üzerine kuru toprağa bakıyor.
Gölcük'ün merkez mahalle muhtarı Resul Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerindeki bin 100 hanede 2 bin 500 kişi yaşadığını söyledi.
Domates, biber, patlıcan gibi sebze ürünleri ile tütün yetiştiriciliğinin yaygın olduğu beldelerinin kuruluşunun oldukça eski tarihlere dayandığını dile getiren Köksal, "Beldemizde yağışlarla gelen birikme suyla dolan bir küçük gölet var. Gölcük ismini de bu göletten aldığı biliniyor. Göletimiz, kendiliğinden suyla doluyor, çiftçilerce boşaltılıyor" dedi.
Yaklaşık 400 dönümlük alana sahip gölet alanında kış ve ilkbaharlardaki yağışlarla su biriktiğini ifade eden Köksal, şöyle konuştu:
"Çiftçiler de bu suyla tarlasını, bahçesini suluyor. Tankerlerle su çekiliyor. Haziran ayının ilk haftası bittiğinde bu 400 dönümlük alanda damla su kalmıyor. İlkbaharda balkonlarımızdan keyifle izlediğimiz güzelim göl manzarasının yerini çöl görüntüsü alıyor. İlkbaharda su olduğu zaman birçok türde kuşlar geliyor. Pelikan, leylek, kaz, ördek gibi farklı türde kuşlar görülebiliyor. Yazın da kuruyunca, keçi, koyun, inek otluyor. Büyüyen ve kuruyan otları biçilip, saman yapımında kullanılıyor."
Söz konusu alanla ilgili bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Köksal, 200 dönümünün mesire alanı, geri kalanının ise yaz-kış sürekli dolu kalan bir gölet yapılmasının planlandığını söyledi.
Gölet için 5 kilometre uzaklıktan borularla su getireceklerini dile getiren Köksal, sürekli suyun gelmesiyle göletin, mesire alanıyla cazibe merkezi halini alacağını ifade etti.
"Kışın göle, yazın da kuru toprağa bakıyorum"
Muhtar azası Mehmet Süslü ise beldelerindeki hanelerin neredeyse tamamına yakınının bir şekilde göleti gördüğünü belirterek, yılın 5-6 ayında tamamen dolu olan gölette, haziran-eylül arasında hiç su bulunmadığını anlattı. Buharlaşma ve tarımsal sulama amaçlı kullanma nedeniyle mayıs ayında hızla azalan sudan haziranda eser kalmadığını dile getiren Süslü, şunları kaydetti:
"Sonbahar yağmurları düşene kadar böyle kuru kalır. Yağmurlar başlayınca tekrar doluyor. Kışın göle, yazın da kuru toprağa bakıyorum. Bu yüzden yaz aylarında balkona oturasım gelmiyor. İlkbaharda bir şekilde beldeye yolu düşenler, 'Harika bir yerde yaşıyorsunuz. Göl manzaralı evleriniz var. Burada yaşlanmazsınız' diyorlar. Tabii bunlar yazı görmüyor. Kışın değil belki ama yazın kuru toprağa bakınca üzüntüden yaşlanıyoruz."
Belde sakinleri ise sürekli suyun olmasını sağlayacak bir çalışma yapılmasını isteyerek, "Hiç olmazsa balık bulunur içinde, faydalanırız. Bu şekilde de hayvanlar otluyor. Aslında bu durumda da işe yarıyor. Hayvanlara bir şekilde otu buluruz, gölet daha önemli" dediler. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Baharda 'Göl' Yaz Aylarında 'Çöl' Manzaralı Belde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?