ONUR ORHAN - EMRE AYVAZ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yetim yardımı müracaatlarını almaya devam ettiklerini belirterek, "Bir taraftan da işlemi bitenlere maaşlarını ödemeye başladık. Zannediyorum şu anda 25 bindeyiz. Haziran başında 25 bin çocuğumuzun ilk ödemesini yaptık" dedi.
İslam, bakanlığı dönemindeki icraatlarını AA muhabirine değerlendirdi.
Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) gelecek yıllarda Bakanlığın temel programı haline gelebileceğini, programın her ailenin sosyal destek görevlisi olması esasına dayandığını belirten İslam, "Bu görevliler, ailelerimizin herhangi bir sorunuyla ilgili çalışmalar yapacak, sorunun ortadan kalkmasını sağlayacak. Çalışmanın esası bu. Amacı ise aileyi bireylerini teker teker güçlendirmek ve bu güçlü aile yapısıyla güçlü bir toplumun oluşmasına sebebiyet vermek" diye konuştu.
İslam, toplumda hiç istemedikleri ancak yükselen bazı sorunların bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Mesela kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, iletişimsizlik, gençlerde uyuşturucuya heves etmek, çocukların bazen okula gönderilmemesi, erken yaşta evlilikler gibi hepimizin vicdanını rahatsız eden sorunlar. İşte bu ve benzeri sorunları henüz daha başlangıç aşamasındayken tespit edilmesi, uygun çözümlerin bulunması ve sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik bir çalışma, ASDEP çalışması. Şu anda 4 pilot ilde uygulamaya başladık. Bu uygulamalar sonucunda gerekli revizyonları yapacağız. Biraz da elemana ihtiyacımız var, ASDEP uzmanı sayımız şu anda yeterli değil. Elemanlarımızı, seçimden sonra hemen istihdam edip yetiştireceğiz."
Risk unsuru taşıyan ailelerin Aile Bilgi Sistemi sayesinde bilindiğini anlatan Ayşenur İslam, "Hangi bölgelerde yoğunlaşıyorlar, hangi şehirde, mahallede, hatta apartmanda olduğunu biliyoruz. Pilot illerde çalışmalara ilk önce bu ailelerden başladık. Giderek daha sorunsuz bölgelere doğru da tabii ilerliyoruz ve çok iyi sonuçlar aldığımızı görüyoruz" dedi.
İslam, projeye ilişkin şunları kaydetti:
"Diyelim ki bir şehirden bir başka şehre taşındınız. Birkaç gün sonra evinizi yerleştirirken kapınız çalınacak ve sizin aile destek görevliniz sizi ziyarete gelecek. Diyecek ki, 'İletişim bilgilerim, telefonum, ilgi alanım bunlar, şu şu konularda görevliyim, herhangi bir şeklinde ihtiyacınız olursa beni arayın.' 'Elektriğiniz, suyunuz bağlandı mı, bir şeye ihtiyacınız var mı?' diye soracak ve kendisinin aranmasını söyleyecek. Yani sistemi bu şekilde oturttuğumuz andan itibaren zannediyorum Bakanlığımızın en önemli programlarından biri haline gelecek. Bunu çok önemsiyoruz."
ANKA programı
Çocuk Destek Merkezlerinde, suça sürüklenen ve suçun mağduru olan çocukların bulunduğunu, bu çocuklar için çok etkili bir rehabilitasyon programına ihtiyaç olduğunu fark ettiklerini belirten İslam, bu konuda çalışma yürüttüklerini aktardı.
Bu kapsamda ANKA programını hazırladıklarını anlatan İslam, "62 Çocuk Destek Merkezinde bu programı uygulamaya başladık. Amacımız, 3, 6 ve 9 aylık periyotlar içerisinde bu çocukların tekrar sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak, ondan sonra da bu çocukları rehabilitasyon merkezlerinden çıkararak daha doğal ortamlarda yaşatmak. Mümkünse ailesinin yanına, değilse bir koruyucu aileye, mümkün değilse sevgi evlerimize alarak hayatlarını normalleştirmek. Bu da çok iyi işleyen program gibi görünüyor. Henüz 4-5 aylık çalışma olduğu halde pek çok konuda yüzde 50 civarında olumlu sonuç aldığımızı söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.
Yetim yardımı
Bakan İslam, anne ya da babasını kaybetmiş veya babası askere gitmiş ekonomik sıkıntı içerisindeki bütün çocuklara yetim yardımı kapsamında ayda 100 TL maaş bağladıklarını söyledi.
Bu çocuklara 4 Mayıs itibarıyla mesaj attıklarını bildiren İslam, "Müracaatları kabul etmeye devam ediyoruz ama bir taraftan da işlemi bitenlere maaşlarını ödemeye başladık. Zannediyorum şu anda 25 bindeyiz. Haziran ayı başında 25 bin çocuğumuzun ilk ödemesini yaptık" diye konuştu.
Bu tür projeleri ellerinden geldiği ölçüde duyurmaya çalıştıklarını, basına da büyük görevler düştüğünü vurgulayan İslam, "Duyurulması çok önemli. Çünkü haklarından haberdar olmadıkları zaman müracaat etme ve o hakkı elde etme imkanları olmuyor ya da yanlış anlaşılmalar olabiliyor. Mesela diyelim ki bir şehirden başka şehre taşınan engellimizin maaşı kesiliyor. Halbuki yapması gereken, yeni taşındığı şehirdeki il müdürlüğümüze adres değişikliğini bildirecek, o kadar. Böylece engelli maaşı almaya devam eder ama bundan haberi olmayınca bu tür aksilikler yaşanabiliyor" dedi.
Seçim sonrası hayata geçirilecek yeni projelere de değinen İslam, şu bilgileri paylaştı:
"ASDEP programının tüm ülkeye yayılması, kadınlarla ilgili özellikle şiddetin son bulmasıyla ilgili çok önemli projelerimiz var, bunlar derhal hayata geçecek. Belki kamuoyunda Elektronik Takip Sistemi diye yer almıştı. Failin odakta olduğu araştırmalar yapmaya başlıyoruz. Onlar, yeni dönemde mağdur araştırmaların yanı sıra yapacağımız araştırmalar olacak ve bir fail prototipi çıkarmaya çalışacağız. Eğitimlerimizi revize ediyoruz, bunları revize ederken bu fail prototipinden ciddi şekilde yararlanacağımızı düşünüyoruz. Milli Eğitim, Sağlık, Adalet, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarıyla birlikte yaptığımız pek çok iş var. Bunların protokolleri yapıldı, önümüzdeki dönem hayata geçmesi gerekiyor. Çok işimiz var, bütün bunları önümüzdeki süreçte inşallah gerçekleştireceğiz."
Son Dakika › Güncel › Bakanlar İcraatlarını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?