RAMAZAN DOĞAN - Kütahya'da yaklaşık 600 yıllık Balıklı Tekkesi, 100 bin lira maliyetli projeyle uzun yıllar sonra Kitap Kahve olarak hizmet vermeye başladı.
Balıklı Mahallesi Balıklı hamamının güneyinde yer alan Balıklı Tekkesi, yaklaşık 6 asırlık geçmişle Kütahya'nın önemli tarihi yapıları arasında bulunuyor.
Özel bir mimariye sahip olan tarihi yapı, uzun yıllar sonra Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği (KİHMED) tarafından tekrar hizmete sunuldu.
İç kısmı dernek mensubu ve ahşap sanatçısı Aziz Özbay tarafından ahşap oymacılığı ve süsleme yöntemiyle dekore edilen Kitap Kahve, gençler ağırlıkta olmak üzere vatandaşlardan ilgi görüyor.
Dernek Başkanı Mustafa Önsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KİHMED olarak Gençlik ve Spor Bakanlığının Gençlik Projeleri'ne başvurduklarını, aldıkları hibeyle yapıyı 100 bin lira maliyetle hizmete açtıklarını söyledi.
"Namazla, mihrapla kitabı birleştirmeyi düşündük"
Vakıflar Bölge Müdürlüğünden izin alarak kentte önemli bir hizmeti gerçekleştirdiklerini belirten Önsay, "Kitap Kahve'yi böylesine bir mekanda açmak bizi heyecanlandırdı. 6 süren çalışmalarımızın sonucunda, üyelerimizin çaba ve destekleriyle mekanımızı kullanabilir hale getirdik. Aslında burada namazla, mihrapla kitabı birleştirmeyi düşündük. Yapıda daha önce çilehane olarak kullanılan 4 odaya Sezai Karakoç, Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu ve Necip Fazıl Kısakürek'in isimlerini verdik. Onlara ayrı birer oda yapmış olduk. Burası çok önemli bir mekan haline geldi. Her gün 10.00-22.00 saatleri arasında açık olacak olan Kitap Kahvemiz ücretiz olarak hizmet verecek." dedi.
Daha önce de Dönenler Camisi yanında bulunan ve eskiden aşevi olarak kullanıldığı bilinen bir tarihi mekanı ayağa kaldırarak işlevsel hale getirdiklerini ifade eden Önsay, şunları kaydetti:
"Bu çalışmayla da yine bir tarihi mekanımızı ayağa kaldırıp işlevsel hale getirmiş oluyoruz. Burada 10 bin civarında kitabımız bulunuyor. İnşallah dernek olarak bir yandan tarih, medeniyet ve geleneğimiz anlamında bu mekanları diriltirken diğer yandan da geleceğimizi gençlerimiz üzerinden inşa etmeyi planlıyoruz. Bu mekan inşallah hayırlara vesile olur ve iyi bir nesil yetiştirmek adına biz de üzerimize düşeni yapmış oluruz. Bu noktada başta Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere bize destek verenlere teşekkür ediyoruz. Kütahya'da bu tür kitap kahvelerden en az 10 veya 20 tane daha olması gerekiyor ki gençlerimizin bugün sosyal medyadan sıyrılıp buralara ilgi göstersin"
Emekli kütüphane memuru Zeki Aktürk de Kitap Kahve'yi çok beğendiğini ve 3 bin kitap bağışında bulunarak destek verdiğini söyledi.
Lise öğrencisi Ramazan Mandıracı da tarihi yapının kitap okunacak bir yer haline getirilmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, "Gerçekten çok güzel olmuş. Buranın tekrar işlevsel hale gelmesi mutluluk verici. Ortam çok harika olmuş, ahşaplardaki ince işçilikler çok güzel. Bundan sonra da arkadaşlarımla buraya gelip hem kitap okuyacağım hem de ders çalışacağım." dedi.
Kitap Kahve'ye gelen Zeynep Tay ise üniversitede öğrenci olduğu yıllarda böyle bir mekanın boşluğunu her zaman hissettiklerini, bundan sonra bu tarihi yapıyı sık sık ziyaret edeceğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Balıklı Tekke 'Kitap Kahve' Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?