Dördüncü kez düzenlenecek olan etkinlikte bal ve arı ürünleri hakkında bilinmesi gereken her şey ele alınacak. Üreticiler ile tüketicilerin bir araya geldiği bu sıra dışı etkinlik geçtiğimiz yıl tam 12 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapmış, basın ve sosyal medya tarafından ilgi görmüştü.
Bu yıl daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyen katılımcılar herkesi balın şifasından faydalanmaya çağırıyor.
Sahte bal nasıl anlaşılır?
Tüketeceğimiz balı neye göre seçmek gerekir?
Hangi bal neye iyi gelir, hangi derde derman olur?
İyi bir bal üreticisi olabilmek için neler gerekir?
Tüm bu soruların cevapları alanlarında uzman katılımcılar tarafından ziyaretçilerle paylaşılacak.
DÜNYA EKONOMİSİNDE TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI "BAL"
Bal ve arı ürünleri, Türkiye'nin ekonomik açıdan istikrar arayışında olduğu şu günlerde, hızlı büyümeyi sürdüren lokomotif sektörlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Üreticiler son üç yıldır hızla büyümeyi sürdürdüklerini belirterek, bu büyümenin 2017'de de devam etmesini hedeflediklerini dile getiriyorlar. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, 2016 için hedefledikleri on bin ton ihracat rakamına ulaşmayı başardıklarını, bu rakamı 2017'de daha da artıracaklarını söylüyor.
ÇAM BALINDA DÜNYANIN UZAK ARA BİR NUMARASI
Dünya bal ekonomisi içerisinde güçlü bir konuma sahip olan Türkiye özellikle çam balı üretimi ve ihracatı konusunda uzak ara liderliği yıllardan bu yana kimselere bırakmıyor. Dünya çam balı ihtiyacının yüzde 90'ı gibi büyük bir rakamı tek başına karşılayan Türk bal üreticileri, bu rakamı daha da yukarılara çekmeyi hedefliyor. Kovanların kayıt altına alınması, sağlık kontrollerinin düzenli hale getirilmesi, gelişen teknolojilere entegre olunması gibi düzenlemelerle kovan başına üretilen bal miktarında artış elde etmeyi hedeflediklerini belirten Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Üye arıcılara ait 6,8 milyon plakalı arı kovanı ve 103.525 ton bal üretimi ile Türkiye, Dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almaktadır. Bal ihraç ettiğimiz başlıca ülkeler; başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Uzak Doğu ülkeleridir."
BEŞ ARIDAN BİRİNİN ANAVATANI
Türkiye'nin dünya üzerindeki her beş arı türünden birinin tarihsel olarak anavatanı olduğunu söyleyen Şahin, "Doğal flora alanlarımız ve eşsiz kır çiçeklerimizle Türkiye, bal çeşitliliği açısından bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır" diye konuştu.
Televizyonlardaki bal reklamlarından son derece rahatsız olduğunun altını çizen Ziya Şahin "Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte markalar var. Nişasta bazlı ve GDO'lu mısır glikozunu balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettirmiştir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle il birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaları tercih etmelidirler" dedi.
Rakamlarla Türkiye'de bal üretimi
10 bin ton
2016'da gerçekleşen bal ihracatı miktarı
% 6
Türkiye'nin dünya bal üretimindeki payı
107 bin ton
Türkiye'de yıllık bal üretim miktarı
% 90
Çam balında Türkiye'nin dünya çapında üretim oranı
6,8 milyon
Türkiye'deki kayıtlı kovan sayısı
% 22
Arı türleri içerisinde Türkiye'nin anavatanı olduğu tür oranı
Son Dakika › Güncel › Ballı Günler Türkiye! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?