Balyoz Davası'nda Tanıklar Dinlendi - Son Dakika
Güncel

Balyoz Davası'nda Tanıklar Dinlendi

Balyoz Davası\'nda Tanıklar Dinlendi

Balyoz Davası'nda 1.Ordu Komutanlığı'nda görev yapan sivil ve askeri personeller 'tanık' sıfatıyla dinlendi.

28.02.2012 17:29

Balyoz Davası'nda 1. Ordu Komutanlığı'nda görev yapan sivil ve askeri personeller 'tanık' sıfatıyla dinlendi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Davası'nda tanık olarak dinlenen Albay Ahsen Süren, tutuklu sanıklardan Orkun Gökalp, Zafer Karataş ve Bülent Tunçay'ı tanıdığını belirtti. Balyoz Planı'yla ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmadığını söyleyen tanık Süren, 2008 yılında 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanlığı'na Plan Subayı olarak göreve başladığını, göreve başladıktan bir süre sonra 20 hafta eğitim görmek için 1. Ordu Komutanlığı'ndan ayrıldığını söyledi. Kendisine ait bir bilgisayarı olmadığını söyleyen tanık Süren, davanın bir numaralı tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, "Plan odasında arşive kaldırılan CD'ler var. Sizin döneminizde CD'lerde imha işlemi oldu mu, bu konuyla ilgili tutanak tutuldu mu? şeklindeki sorusuna, "Harici bellekler ve kızaklı diskler 7 kez silindi. Ayrıca Mart 2009 seminerine ait imha işlemi gerçekleştirildi" dedi. Tanık Ahsen Süren, Mart 2009 yılında yapılan seminer öncesi kursta olduğu için seminerin hazırlık çalışmalarına katılamadığını, gerçekleşen seminerede konuya vakıf olmadığından yansıların yönetiminde görev aldığını ifade etti.

TANIK ASTSUBAY GÖKDEN DE DİNLENDİ

Yemini yaptırıldıktan sonra dinlenen tanık Astsubay Hakan Gökden de halen Şırnak'da görevli olduğunu ifade etti. 2002-2003 yıllında 1. Ordu Komutanlığı'nda görevli olmadığını söyleyen tanık Gökden, 2004- 2008 yıllarına kadar 1. Ordu Komutanlığı Gelen Evrak Kısım Amirliği'nde, 2008-2011 yıllarında da Kozmik Oda olarak bilinen Kontrollü Evrak Büro'sunda sorumlu subay yardımcısı görevinde olduğunu ifade etti. Tanık Gökden, "Bir evrağa, en az bir kısım amirliği müdürü gizli olduğunu belirtirse, o belge gizli olur. Bir gizli evrakın imhası ise bize yazıyla bildirilir, biz de imha ederiz. Önce kırpma işlemi yapılır daha sonra ise yakılır" dedi. Sorular üzerine tanık Gökden, "Plan seminerlerini içeren CD'ler Kontrollü Evrak Odası'nda saklanır. Plan semineri çok gizli değilse, kendi arşivlerinde saklayabilirler" dedi. Karargahta çok gizli evrakların üretiminin kayıt altına alındığını belirten tanık Gökden, "Kozmik odadaki dökümanların kontrol numaraları vardır. Defter kaydından o evrağa ne olmuş hepsini çıkarabiliriz" diye konuştu. Tanık Gökden, dava konusu CD'leri ise Kozmik Oda'da görmediğini ve kendilerine teslim edilmediğini sözlerine ekledi.

DONANMA KOMUTANLIĞINDAKİ ARAMAYA İLİŞKİN TANIKLAR DİNLENDİ

1. Ordu Komutanlığı'nda görevli personellerin dinlenmesinin ardından daha sonra 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü İstihbarat Kısım Amirliğine ait odada yapılan aramaya ilişkin tanıkların dinlendi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube'de yapılan aramalarda ele geçirildiği belirtilen belgelere ilişkin davada tutuklu yargılanan Binbaşı Behçet Altıntaş tanık olarak dinlendi. Aramanın yapıldığı dönemde İstahbarat ve Güvenlik Şube Müdürü olarak çalıştığını söyleyen tanık Altıntaş, arama sırasında da görevli olduğunu ve aramaya refakat ettiğini, kendisi dışında şubede 7 personelin daha görev yaptığını belirtti. Donanma Komutanlığında yapılan aramadan 3 saat önce haberi olduğunu belirten Altıntaş, "Ancak aramanın nerede yapılacağını bilmiyordum. Kurmay başkanım arama olacağını söyledi. Ben de personelime ilettim. Bu birimin sorumlusu benim" dedi. Altıntaş 2 Ağustos 2010 ile yargılandığı dava kapsamında tutuklandığı, 13 Ocak 2011'e kadar bu birimde çalıştığını sözlerine ekledi.

"DONANMANIN ZEMİNİ YÜKSELTİLMİŞ"

Mahkeme Başkanı Ali Efendi Peksak'ın Donanma Komutanlığı'nın zeminine ilişkin sorularına ilişkin Altıntaş, "Ben göreve başladıktan sonra, başka bir birimde tadilat çalışması yapılırken binanın zeminin yükseltildiğini öğrendim. Binanın ıslak zeminin haricindeki zemini yükseltilmiş. Bu bina araştırma merkezi komutanlığı olarak yapılmış. Ancak 1999 depreminde Donanma Komutanlığı yıkılınca donanmayı bu binaya taşımışlar.Yükseltilmiş bu zemin arşiv olarak kullanılıyordu. Dolap yetersizliği nedeniyle imha edilmek üzere olan evrakların buraya konulduğunu biliyorum. 2010 Ekim ayında davanın sanıklarından binbaşı Kemalettin Yakar tarafından bazı malzemelerin zemine konulduğu söylendi. Durumu kurmay başkanına aktarınca bana içeriklerini bilip bilmediğimi sordu. Bilmediğimi söyledim. Kemalettin binbaşının casusulukla ilgili internette adının geçtiğini belirterek, 'Şimdi imha edilmesin. Kemalettin Yakar geldikten sonra yaparsınız, yoksa yanlış anlaşılır' dedi. Biz bu konuşmayı 29 Kasım'da yaptık. Ben bu malzemelerin orada olduğunu duyunca Kemalettin Yakar'a almasını söyledim. Bu malzemeleri hiç görmedim. İmha edileceği için malzemelere bakma ihtiyacı da duymadım" dedi.

Tanık dinlenmesine ara veren mahkeme heyeti duruşmayı 1 Mart'a erteledi. - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyoz Davası'nda Tanıklar Dinlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement