Bangladeş- Myanmar sınırındaki tarafsız bölgede, Myanmar'daki ayrılıkçı bir grup tarafından kullanıldığı iddia edilen çok sayıda tünelin bulunduğu bildirildi.
Görgü tanıkları, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun (ARSA) Bangladeş Ghumdhum-Tumbru sınırındaki bu tünelleri kullandığı hatta insanları kaçırarak alıkoyduğunu aktardı.
Naikhongchhari alt bölge yöneticisi Romen Sharma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bazı yeraltı tünelleri olduğunu basından öğrendiklerini söyledi.
Sharma, iki ülke arasındaki tarafsız bölgeyi kontrol etmek için sınır güçlerini gönderme yetkilerinin olmadığını ifade etti.
Bangladeş'te yerel bir özel televizyon kanalına açıklama yapan ARSA üyelerinin "Toplam 7 tane yeraltı tüneli vardı. Bunlardan biri ARSA şefi Ataullah tarafından, diğeri ise ikinci komutan Ustad Khaled tarafından kullanıldı. Diğer tüneller ise silah yapımında ve başka amaçlarla kullanılıyordu. Tünellerin Myanmar'a rahatlıkla girilebilecek şekilde yapıldı." ifadelerini kullandı.
Tünellerin, 18 Ocak'ta bölgede çıkan çatışmadan sonra bulunduğu bildirildi.
Bangladeş'in güneydoğusundaki Bandarban semtinin Ghumdhum-Tumbru sınırında 18 Ocak'ta Myanmarlı iki silahlı grup arasında çatışma çıkmış, 1 kişi ölmüş ve birkaç kişi yaralanmıştı.
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyona yakın kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.
Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.
Son Dakika › Güncel › Bangladeş-Myanmar sınırında tünel iddiası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?