Dünya'nın en yoksul ülkelerinden Bangladeş'in başkenti Dakka'da, günde 2 dolara çalışan işçiler, ilkel koşullarda plastik geri dönüşümü yapıyor. Geri dönüşümde, sağlık koşulları açısından yaşamsal riskler olmasına karşın çocuklar da çalışıyor.
Dakka'da hergün toplanan katı atıklar, geri dönüşüm yapılan atelyelerde renklerine göre ayrılıyor. Ayrıştırılan atık plastikler küçük parçalar halinde kesilerek, çeşitli ürünlerde kullanılmak üzere fırınlarda eritiliyor. Tüm bu süreç emek yoğun çalışmayla gerçekleşirken, işçiler günlük ortalama 2 dolar civarında maaş alıyor. Üstelik plastiklerin kansorejen madde etkisine maruz kalan çocuklar da bu sektörde yoğun olarak rol alıyor.
Geri dönüşümü plastikten yapılmış ürünler ülke sınırlarında olduğu kadar yurt dışında da talep görüyor. Özellikle birçok ürünün yapımında hammadde olarak kullanılan pet kırığı, bu geri dönüşüm ürünlerinin başında geliyor.
Geri dönüşümü yapılan plastiklerden çöp poşeti, diş fırçası, yapma çiçek, tükenmez kalem, pvc boru, lamba düğmesi gibi birçok ürün üretilebiliyor.
Plastik geri dönüşüm sanayi, ülke çapındaki ilgisizlik nedeniyle istenen seviyeye ulaşmış değil. Çevreye olan katkılarının yanında, plastik geri dönüşümünün yurt içi istihdama ve dövize olan etkisi düşünülerek, hükümetin altyapı, geri dönüşüm tesisleri ve atık yönetimi konusunda destek vermesi talep ediliyor.
Üç binin üzerinde işletmeyle doğrudan ve dolaylı olarak 2 milyon Bangladeşli'ye istihdam sağlayan plastik geri dönüşüm faaliyetlerinin, Birleşmiş Milletler'in raporuna göre 2015'e kadar 2 milyar, 2020'ye kadar 4 milyar dolar hacme ulaşacağı tahmin ediliyor. Bangladeş en az plastik tüketen ülkelerin başında geliyor. Plastik ve plastik içerikli ürünlerin kişi başına yıllık tüketimi 2 kilo civarındayken, gelişmiş ülkelerde bu miktar 80 kiloya kadar çıkabiliyor. - Dakka
Son Dakika › Güncel › Bangladeşliler Ekmeklerini Hurda Plastikten Çıkarıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?