Medical Park Özel Tokat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. İbrahim Mumcuoğlu, tüm baş ağrılarının yüzde 90'ınını migren ve gerilim tipi baş ağrılarının oluşturduğunu kaydetti.
Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikayetlerin başında yer alıyor. Baş ağrısı şikayeti olanların oranı toplumda yüzde 90'lara ulaştığını ifade eden Mumcuoğlu, tüm baş ağrılarının yüzde 90'ını ise migren ve gerilim tipi baş ağrıları oluşturduğunu kaydetti. Uluslararası Baş ağrısı Derneği baş ağrılarını 14 ana grup ve yüzlerce alt grup olarak sınıflandırmış olduğunu ifade eden Mumcuoğlu, "Doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan baş ağrıları birincil baş ağrılarıdır. Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. İkincil baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak, beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrılarıdır" dedi.
Tüm migrenlilerin yüzde 10-15 kadarında hastalık, çocukluk çağında başladığını ifade eden Mumcuoğlu, "Migrenin çocukluk çağında görülme oranı ise yüzde 3-5 kadardır. Bu rakam ergenlikten sonra yüzde 10'ların üstüne çıkar. Uyku düzensizliği, uyuma güçlüğü, nedensiz kusmaları, alerjisi, araba tutması olan çocuklarda ileride migren gelişme olasılığı daha fazladır. Bazı besinler, katkı maddeleri ve diyetteki diğer bileşenler, migren atağını ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle tiramin içeren gıdalar, migren ataklarını tetikleyebilir. Magnezyum bakımından zengin besinler ise ağrıyı önleyici özelliği olabilir" diye konuştu.
KORUYUCU-ÖNLEYİCİ TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bir ay içinde atak sayısı üçü, dördü geçiyorsa o zaman sadece atak sırasında değil, migren atağını önlemeye yönelik ilaçları da kullanmak gerektiğini ifade eden Mumcuoğlu, açıklamasına söyle devam etti: "Kişi ayda, ya da 6 ayda bir kez migren krizi geçiriyorsa uygulanmaz. Koruyucu tedavide ilaçlar her gün alınır. Bu amaçla kalp ilaçları, depresyon ilaçları, epilepsi ilaçları kullanılmaktadır. Ağrı kesicilerin her gün alınması sakıncalıdır. Sürekli ağrılarda ikincil bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır. Daha önce periyodik gelen ağrıları olan hastalarda ağrılar süreklilik kazanmışsa hastanın çok sayıda ağrı kesici ilaç kullanmış olması, ya da altta psikolojik nedenlerin var olabileceği olasılığı düşünülmelidir." - TOKAT
Son Dakika › Güncel › Baş Ağrılarının Yüzde 90'ının Oluşturan Neden - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?