Başbakan Yardımcısı Arınç, Manisa'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Arınç, Manisa'da

Başbakan Yardımcısı Arınç, Manisa\'da

Arınç, Basın Yayın Enformasyon Kurumu tarafından hazırlatılan "Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Fotoğraflarıyla Manisa" kitabıyla Manisa İl Özel İdaresi tarafından hazırlatılan "Saruhan/Manisa Milletvekilleri 1877 2011" kitabının tanıtım toplantılarına katıldı

08.09.2013 18:48

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa'da 110 yıl önce çekilen fotoğraflardan oluşan "Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Fotoğraflarıyla Manisa" isimli kitapla kentin 1877-2011 arasındaki milletvekillerin biraraya getirildiği kitabın tanıtım toplantılarına katıldı.

Arınç ilk olarak, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'ne (IRCICA) hazırlatılan "Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Fotoğraflarıyla Manisa" isimli kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışına katıldı.

Manisa Anemon Oteli'nde sergiyi açarak fotoğrafları inceleyen Arınç, törende yaptığı konuşmada 110 yıl önce çekilmiş fotoğrafların biraraya getirildiği çalışmanın daha önce başka kentler için yapıldığını, bunun Manisa için de yapılması gerektiğini düşünerek çalışmalara başladıklarını ve güzel bir eserin meydana geldiğini ifade etti.

IRCICA Genel Direktörü Halit Eren ve Basın Yayın Enformasyon Kurumu arşivlerinden istifade ederek hazırlanan kitapta yer alan fotoğraflarla, günümüz fotoğraflarından oluşan bir de serginin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Arınç, serginin Manisa Valiliği'ne takdim edileceğini kaydetti.

Konuşması öncesi kendisinin Manisa ile olan ilişkisini anlatan ve Manisa'daki çeşitli anılarına gönderme yapan fotoğraflarla oluşturulan klibin gösterilmesine dikkati çeken Arınç, bunun kendisi için bir sürpriz olduğunu kaydetti.

1959 yılından bu yana Manisa'da yaşadığını, bu kentte evlendiğini, çocuklarının doğduğunu, serbest meslek ve siyaset yaptığını anlatan Arınç, "Manisa'ya borcumuz çok, hiçbir alacağımız yok. Herşeyimizle Manisa'ya hizmet etmek, burada yaşayan herkesin mutlu, huzurlu olmasını, refah içinde olmasını temin etmek için çalıştık" dedi.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 5 Şehri içinde Manisa'nın yer almadığını, bunun Tanpınar'ın Manisa'ya gelmemiş olmasından kaynaklandığını tahmin ettiğini, kendi görüşüne göre "6. Şehir" olan Manisa'nın tarihi boyunca tüm kadim medeniyetlerde ön plana çıkan bir kent olduğunu belirten Arınç, "Bizim yaptığımız ummanda bir katre gibi, Manisa'yı 110 yıl öncesiyle hatırlamaya çalışıyoruz" dedi.

-Ecdada karşı görev

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Manisa'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun cihan imparatorluğu olmasında büyük payının bulunduğunu, imparatorluğun büyük padişahlarını yetiştiren kentin görkemli bir tarihe sahip olduğunu ifade etti.

2. Abdülhamit'in Osmanlı'nın tüm stratejik kentlerini kayıt altına aldırmak amacıyla hazırlattığı Yıldız Albümü içinde Manisa'ya geniş yer verildiğine dikkati çeken Karakaya, Manisa'nın tarihi zenginliğinin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasını ecdada karşı bir görev olarak kabul ettiklerini, bu albüm içindeki Manisa fotoğraflarına günümüz fotoğraflarını ekleyerek güzel bir çalışmayı ortaya koyduklarını anlattı.

38 bin 599 kareden oluşan Yıldız Albümleri koleksiyonu içindeki 142 kareden oluşan Manisa fotoğrafları ile fotoğrafların çekildiği bölgelerin bugününü gösteren fotoğrafların gösterime açıldığı sergide kentin eski hali, dönem insanlarının hayat tarzı, giyim ve kuşamlarına ilişkin belge niteliğinde fotoğraflar yer alıyor.

-Eski milletvekillerine vefa

Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra aynı otelin başka bir salonunda düzenlenen ve Manisa İl Genel Meclisi desteğiyle eski milletvekilleri Faruk Saydam'ın hazırladığı "Saruhan/Manisa Milletvekilleri 1877-2011" isimli kitabın tanıtım toplantısına katıldı.

Kitabı incelediğinde şahsen tanıdığı bir çok milletvekilinin bugün hakkın rahmetine kavuştuğunu gördüğünü, ölenlere Cenab-ı Hak'tan rahmet dilediğini, hasta olan, zor durumda olanlara şifa dileklerini ilettiğini söyleyen Arınç, kitabın, kente ve ülkeye hizmetleri geçenlerin unutulmadıklarını gösteren bir eser olduğunu anlattı.

Arınç, kitapta kendi fotoğrafının geçmişte çok anlaşamadığı bir kadın milletvekiliyle (Hatice Ayseli Göksoy) yan yana basıldığını gördüğünü belirterek, "Hanımefendiyle bir türlü geçinemiyorduk. Ne mutsuz bir tasadüf ki fotoğraflarımız yanyana basılmış. Olsun, Manisa seçtikten sonra başımızın üzerinde yeri var" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement