"islamofobi ve ırkçılık, dünya barışını tehdit eder boyutlara ulaşmaktadır. İslam coğrafyası ırkçı ve tekelci güçlerin hile ve tuzaklarıyla karşı karşıya bulunmaktadır"
Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen 'Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi' İstanbul'da başladı. Holiday İnn Airport Otel'de düzenlenen 'Küresel Tehditler ve İslam Dünyası' konulu kongreye, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Saadet Partisi Genel Bakanı Mustafa Kamalak, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, D-8 Genel sekreteri Seyid Ali Mousavı, İslami Özgürlük Partisi Genel Başkanı Elhaj Mourad Ebraim, Müslüman Kardeşler Genel Başkan Vekili Mahmoud Hüseyin ve çok sayıda davetli katıldı.
"İSLAMOFOBİ VE IRKÇILIK, DÜNYA BARIŞINI TEHDİT EDER BOYUTLARA ULAŞMAKTADIR"
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Emrullah İşler, dünyada giderek yaygınlaşan çatışma ve kalkışmaların herkesi endişelendirdiğine dikkat çekerek, "Dünya adeta yeniden soğuk savaş yıllarına dönmektedir" dedi. Irkçılık ve islamofobinin Batı dünyasında giderek arttığını söyleyen İşler, "İslamofobi ve ırkçılık, dünya barışını tehdit eder boyutlara ulaşmaktadır. İslam coğrafyası ırkçı ve tekelci güçlerin hile ve tuzaklarıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Irkçı ve tekelci mihrakların ürettiği ve desteklediği terör İslam dünyasında çatışmayı yaygınlaştırmaktadır. Bugün sadece İslam dünyası değil bütün beşeriyet baskıcı, dayatmacı ve sömürgeci mevcut dünya düzenin tehdidi ile karşı karşıyadır" diye konuştu. Dünya kaynaklarının paylaşımındaki adaletsizliğe değinen İşler şöyle konuştu: "Başta az gelişmiş dünya ülkeleri olmak üzere dünyanın büyük bir bölümü giderek yoksullaşmaktadır. Belli ülkelerin çıkar çatışmasına dönüşmüş mevcut dünya düzeni çözüm üretmede aciz kalmaktadır. Reel değerler artırılmadan sembolik değerler üzerinden yapılan ticaret küresel düzeyde tekelleşmeyi yaygınlaştırmakta ve yoksulluğa küresel boyut kazandırmaktadır. İşsizlik, yoksulluk ve sefalet dünyanın önemli bir bölümünde dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Irkçı ve tekelci mihraklar bir yandan ülke içi çatışmaları körüklemiş diğer taraftan, ülkeler arası çatışmalara yeni boyutlar kazandırmıştır. Batı'da uygulanan yeni korumacılık politikaları gelişen ülkelerin daha da yoksullaşmasına ortam hazırlamıştır. Uluslararası uyuşturucu ve insan ticareti bütün beşeriyeti tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Yolsuzluk, rüşvet, ahlaki yozlaşma ve çürüme, kitle iletişim araçları vasıtasıyla özendirilmekte ve yaygınlaştırılmaktadır. Kısaca mevcut dünya düzeni sorun çözememektedir, sorun üretmektedir."
"İSLAM DÜNYASI KENDİ DEĞERLERİNDEN UZAK BIRAKILARAK KENDİSİNE YAPANCI BIRAKILMAK İSTENDİ"
Emrullah İşler, son bir asırdır dünyanın büyük dönüşümler yaşadığını, islam dünyasının ise iç yapısını ve geçirdiği evreleri tahlil etmekte yarar olacağını söyledi. "İslam dünyasında yaşanan bu dönüşümler daha çok düzen kurucu güçlerin tahakkümü ve yönlendirmeleriyle şekil bulmuştur" diyen İşler şöyle konuştu: "İslam dünyası kendi değerlerinden uzak bırakılarak, adeta kendisine yabacı bırakılmak istenmiştir. Kukla ve despot yöneticilerle idare edilmeye çalışılan bu sistem son dört yıldır yaşanan ve halkın yeniden dirilişi olarak değerlendirebileceğimiz Arap Baharı sürecini başlatmıştır. Nitekim Arap Baharı, bölgenin genelinde yıllar boyu süren baskılara, zorbalıklara, haksızlıklara, hayal kırıklıklarına, ekonomik, siyasal ve sosyal başarısızlıklara yeter demek için sokaklara dökülen halkların haykırışını temsil eden bir süreci ifade etmektedir. Toplum, bu süreçte kendi kendini yönetme iradesini ortaya koymuş ve halklar bölge tarihinde ilk defa despot rejimlere karşı, taleplerini bu denli gür bir tonda ortaya koyma cesaretini gösterebilmiştir." Emrullah İşler, kongrenin hak ve adaletli bir dünyanın inşası için herkesi davet ettiğini dile getirerek, yeni dünyanın bütün beşeriyet için barış ve dayanışma dünyası olacağını söyledi. Kongrede konuşan ESAM Başkanı Recai Kutan da islam aleminin seçkin liderlerinin katılımıyla düzenlenen kongrenin ESAM için büyük bir onur olduğunu söyledi. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise konuşmasında islam dünyasının son yıllarda işgaller, iç çatışmalar ve katliamlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Müslümanlar, haksızlıklara karşı mücadele etmekle mükelleftir" dedi. 29-3 1 Mayıs tarileri arasında 3 gün sürecek olan kongrenin düzenlenecek toplantılarla devam edeceği öğrenildi.
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı İşler, 'Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği' Kongresi'nde Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?