Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "64'üncü hükümetin içinden çıktığı bu Parlamento eğer yeni bir anayasayı yapmayı başaramazsa, aslında siyaseten çok fazla şey yapmış olmayacaktır. Bu bir fantezi değil, bu bir gereklilik olduğu için böyledir" dedi.
Kurtulmuş, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme dair yöneltilen soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.
Nobel Kimya Ödülü kazanan Türk bilim adamı Aziz Sancar'ın ödülüne ilişkin olarak bunun büyük bir onur olduğunu belirten Numan Kurtulmuş, Türkiye'ye bu büyük gururu yaşattığı için kendisine teşekkürlerini iletti.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ülkede imkan sağlandığında hangi noktalara ulaşılabileceği bakımından da Sancar'ın başarısının aslında Türkiye'nin geleceğinin önünü açan bir başarı olduğunu ifade etti.
Kurtulmuş, "64'üncü Hükümet Eylem Planı" hazırlanırken asıl amacın ne olduğunun sorulması üzerine, planda birinci olarak insan hakları ve demokrasi, yeni anayasanın ana mesele olduğu, Türkiye'nin siyasi ve hukuki reformlar başlığında toplanan adımların bulunduğunu söyledi.
İkinci alanın ekonomi olduğunu belirten Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin üretim gücünü artırması, küresel anlamda rekabet edilebilir bir ülke olması için ne lazımsa yapılacağını anlattı.
Kurtulmuş, ayakları üstünde basan güçlü bir ekonominin ürettiği ürün ve hizmetlerle de küresel piyasalarda rekabet edebilen bir Türkiye'nin oluşmasının, hedeflerin arasında bulunduğunu dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, planda üçüncü olarak ise "toplumsal bütünleşme" denilen alanda toplumun farklı kesimlerinin, devleti ve ülkeyi sahiplenebileceği yeni birtakım reformların yapılacağını kaydetti.
Geleneksel irfan merkezlerinin ve cemevlerinin statüye kavuşmasının bu anlamda ele alınmış hususlar olduğunu belirten Kurtulmuş, "Ayrıca Türkiye'de devlet-millet zıtlaşmasını sağlayan bütün unsurların ortadan kaldırılmasına ilişkin perspektiftir. Böyle baktığınız zaman kuvvetli bir reform iradesi zaten seçim beyannamemize yansımıştı, bugün de Sayın Başbakan tarafından ifade edilen ve kamuoyuyla paylaşılan bu program ortaya çıktı" ifadesini kullandı.
Reform paketinde niteliği itibarıyla bir kısmının yapılması daha zor ve zaman alacak işler bulunduğunu vurgulayan Numan Kurtulmuş, bir kısmının ise hemen hükümet ya da bakanlık uygulamalarıyla gerçekleştirilebilecek hususlar olduğunu aktardı.
Kurtulmuş, bu sürecin çeşitli bakanlıkları, kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayan bir koordinasyonu da ilgilendirdiğini, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'ın da bu konulardan sorumlu olduğunu anımsattı.
Pakette yazılı olanları yerine getirmeye gayret edeceklerinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bunu yaparken yasal ve anayasal değişiklikler gerektiren noktalarda Parlamentoda diğer partilerin de desteğini alacaklarını, CHP, MHP ve HDP'nin ülkenin daha ileriye gitmesi için olumlu katkılarını beklediklerini de dile getirdi.
"Bu bir fantezi değil"
Numan Kurtulmuş, "Türkiye, yeni anayasayı yapmak için nasıl bir farklı dinamiğe sahip olacak ve siz, bize nasıl bir başkanlık sistemi tasarımı ortaya koyabilirsiniz" sorusuna ise "64'üncü hükümetin içinden çıktığı bu Parlamento eğer yeni bir anayasayı yapmayı başaramazsa, aslında siyaseten çok fazla şey yapmış olmayacaktır. Bu bir fantezi değil, bu bir gereklilik olduğu için böyledir" cevabını verdi.
Bütün anayasaların sadece maddelerinden ibaret olmadığını, bir ruhuyla, felsefesi bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, o felsefenin de ortaya çıkardığı siyasal mekanizmanın bulunduğunu belirtti.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, AK Parti'nin 13 yıldır iktidarda bulunduğunu da hatırlatarak, "AK Parti önemli adımlar atmıştır, reformlar yapmıştır ama bu anlamda sistemin niteliğini değiştirmek ve milletten başka hiçbir egemenin olmadığı bir Türkiye'yi kurma konusunda henüz sistemi değiştirici adımları atamamıştır. Dolayısıyla, Türkiye'de bu anayasanın ruhu değiştirilmiş, millet egemenliğinde demokrasiyi bütün kurallarıyla içselleştirmiş bir demokrasiyi inşa eden mantığa sahip bir anayasaya ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.
"Herhalde CHP de bir an evvel geçirmeyi tercih eder"
Numan Kurtulmuş, reform programında yer alan HSYK'nın yapısıyla ilgili durumun, yargı reformunun veya başkanlık sisteminin her birisinin bir felsefeyle ilgili olduğunu, bunun da milletin egemenliğini tam manasıyla millete teslim etmek olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, bu çerçevede yeni bir anayasanın ülkenin ihtiyacı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Yargıda sorunlarımız olduğu gibi yasamada da sorunlarımız var, yürütmede de sorunlarımız var. Türkiye'de etkin bir yürütmenin olabilmesi için başkanlık sistemi tartışılmalıdır. Ama ne yazık ki bu çok yanlış ve eksik tartışıldı. 'Sanki bir kişinin, Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsıyla ilgili bir meseleymiş ya da AK Parti'nin kendi partisel hesaplarından birisiymiş' gibi gündeme getirildi. Biz diyoruz ki; 'Bu reform paketinin içerisinde konulardan birisi, bir bütünün parçalarından birisi de Türkiye'deki başkanlık sistemi olur ama gelin bunu tartışalım'.
Neyi tartıştığımızı, niçin tartıştığımızı bilen ve bu tartışmanın da hem sahibi, hem muhatabı olarak milleti ortaya koyan bir süreci yürüteceğiz. Herkes eteklerindeki taşı ortaya koymak durumundadır. Türkiye siyaseti artık şimdiye kadar sürdürmüş olduğu bu ikircikli tavrı sürdüremez. Onun için 'eğer anayasayı değiştirmezsek hiçbir şeyi yapmamış oluruz' dedim."
Herhangi bir ön yargıyla davranmadıklarına vurgu yapan Numan Kurtulmuş, "İstiyoruz ki Türkiye'nin bir reforma ihtiyacı var, Türkiye'nin bu yapıyı artık değiştirmeye ihtiyacı var. Bunun için başkanlık sistemini de diğer meseleleri de konuşuruz ama dayatmayız. Siz de gelin, bütün diğer partiler de kendi görüşlerini ortaya koysunlar" diye konuştu.
Kurtulmuş, "Meclis, bütçe gibi bir ana ihtiyaç konusunda bile pozitif ajanda oluşturamadı" denilmesi üzerine ise "Maalesef burada çok açık bir tavır ortaya koyduk. Yani keşke bunu yapabilselerdi ve zaman zaman da 'biraz da empati yapın' diyoruz. Bir geçici bütçeyle vakit kaybetmek mi yoksa zaten yapılacak bu bütçe. Sadece bir vakit kaybına neden olacak. Herhalde CHP de bir an evvel geçirmeyi tercih eder" görüşünü dile getirdi.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?