Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, demokratikleşme alanında atılacak adımlara ilişkin, "Birincisi, sivil-asker ilişkilerinde sivil iradenin güçlü hale getirilmesi. İkincisi, TSK'nın uzman orduya dönmesi. Zaten TSK için mevcut bir 2030 çalışması var. Uzman, çağın gerektirdiği teknolojik donanımda bir ordu haline getirilmesi. Üçüncüsü, silahlı gücün tek bir elde toplanmasının önlenmesi. Dördüncüsü de TSK'nın personel havuzunun çeşitlenmesi." dedi.
Kurtulmuş, Hürriyet Gazetesi'ndeki röportajında, siyasi ve hukuki reformlardan birinin anayasa olduğunu belirtti. Siyasi partiler, seçim yasaları, Meclis iç tüzüğü gibi alanlarda demokratikleşme adımlarının atılması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, bütünleşmeyi, dayanışmayı, iktidar-muhalefet arasındaki ilişkiyi sağlamlaştıracaklarını dile getirdi.
Demokratik zemindeki eksiklikleri de tamamlayacaklarını, bu ülkeyi milletin devleti haline getireceklerini anlatan Kurtulmuş, bu alanda yapılacak çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi:
"Birincisi, sivil-asker ilişkilerinde sivil iradenin güçlü hale getirilmesi. İkincisi, TSK'nın uzman orduya dönmesi. Zaten TSK için mevcut bir 2030 çalışması var. Uzman, çağın gerektirdiği teknolojik donanımda bir ordu haline getirilmesi. Üçüncüsü, silahlı gücün tek bir elde toplanmasının önlenmesi. Dördüncüsü de TSK'nın personel havuzunun çeşitlenmesi.
Bir diğer alan ise siyasetin demokratikleştirilmesi. Ama en önemlisi devletin vatandaşa ait olması. Onun için de liberal, solcu, muhafazakar, milliyetçi, Sünni, Alevi, Türk, Kürt her görüşten, meşrepten, mezhepten, siyasetten vatandaşa devletin açık hale gelmesi. Eğer biz bunu başaramazsak, devletin içerisindeki birtakım paralel odakların önüne geçemeyiz."
"Bazı süreçler gözden geçirilecek"
"MİT krizi, Oslo'nun deşifre edilmesi, Gezi olaylarının arkasındaki provokasyonlar, 17-25 Aralık operasyonları aydınlatıldı mı?" yönündeki soruya karşılık Kurtulmuş, bundan sonra hepsinin ortaya çıkacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili mesele… Uludere ile ilgili mesele, Hrant Dink davasıyla ilgili mesele… Bunların hepsi ortaya çıkacak. Eğer biz devlet olarak bunları ortaya çıkaracak iradeyi sonuna kadar korur ve bunları ortaya çıkarabilirsek, bu zaten o süreçlerin gözden geçirilmesi ve o süreçlerde yapılan yanlışlardan devletin uzaklaşması demektir."
Kurtulmuş, darbe girişimi konusunda ise bir istihbarat zaafının olduğunu ifade etti.
Darbe girişiminden bu yana milletin, TBMM'nin, Türk medyasının, Fetullahçı Terör Örgütü'nden (FETÖ) yana olmayan güvenlik güçlerinin çok dik ve omurgalı bir duruş sergilediğini dile getiren Kurtulmuş, milletin milli birlik ve beraberliği gerektiği zaman nasıl kuşanabileceğini gösterdiğini kaydetti.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?