"Başkanlar Değişse de İlkeler Değişmez" - Son Dakika
Güncel

"Başkanlar Değişse de İlkeler Değişmez"

"Başkanlar Değişse de İlkeler Değişmez"

TABA / AmCham Genel Başkanı Alptekin, ABD seçimlerini değerlendirdi!

05.11.2012 08:30

TABA/AmCham Başkanı Ekim Alptekin, "ABD başkanlık seçimleri çok başabaş gidiyor. Ama kim kazanırsa kazansın, Türkiye'nin ABD ile uzun soluklu ve güçlü dostluğunun daha da derinleşmesine engel değildir" dedi

Amerika'nın Türkiye'deki Ticaret Odası olarak faaliyet gösteren Türk Amerikan İşadamları Derneği'nin (TABA/ AmCham) Genel Başkanı Ekim Alptekin Kasım Ayı'nda yapılacak Amerikan başkanlık seçimlerini değerlendirdi.

Son yapılan anketlerde Başkan Obama'nın yarışı az puan farkla önde götürdüğünü fakat bu seçimin küçük farklarla kazanılacak bir seçim olacağını belirten Ekim Alptekin, seçmenlerin kişisel olarak Obama'yı sevdiğini ancak Obama'nın oy oranını tehlikeye atabilecek en önemli unsurun ekonomik kriz olduğunu dile getirdi. Alptekin, "Amerika'nın kriz döneminde güç kaybettiğine yönelik bir algı mevcut. Başkanlık seçimleri yaklaşırken, Obama'nın ekonomiyi rakibi Mitt Romney'den daha iyi yönettiğine dair güçlü bir algı oluşturması gerekiyor" dedi.

Kamuoyu yoklamalarının 'başabaş' gittiğini belirten Alptekin, "Kasım'da kim kazanırsa kazansın, Türkiye'nin ABD ile uzun soluklu ve güçlü dostluğunun daha da derinleşmesine engel değildir" dedi.

İLİŞKİNİN TEMELLERİ DEĞİŞMEZ

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Barack Obama arasında yakın bir dostluk ilişkisi bulunduğuna dikkat çeken Alptekin, "Başkan Obama, en güvenilir bulduğu 4 lider arasında Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ismini telaffuz etmişti. Bu iki lider arasında yakın bir dostluk ilişkisi de var, Romney'in seçilmesi liderler düzeyinde ilişkileri zayıflatabilir fakat iki ülke arasındaki ilişkinin temelleri değişmeyecektir. Namık Tan gibi tecrübeli bir diplomatın Washington büyükelçimiz olması da siyasi ilişkilerin zarar görmemesi için bir teminat niteliğinde" diye konuştu. Obama seçilse dahi Kongre'de çoğunluğun cumhuriyetçilerde olmasının beklendiğini söyleyen Ekim Alptekin, demokratlarla olduğu gibi cumhuriyetçilerle de ilişkilerin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

İLİŞKİ FARKLILAŞIYOR

ABD ve Türkiye arasındaki ticari, sosyal ve askeri bağların, iki ülke liderinin dostluk ilişkisinden ziyade olduğunu dile getiren TABA/AmCham Başkanı Ekim Alptekin, "Amerika ile 30 yıl öncesine kadar sadece askeri anlamda süren işbirliğimiz süreçte, ticari ve sosyal açılardan önemli bir çeşitlilik kazandı. Beş binin üzerinde Amerikan şirketi Türkiye'de, yüzün üzerinde Türk şirketi de Amerika'da faaliyet gösteriyor. Türkiye'den ABD'ye artık sadece ürün ihracatı yapılmıyor, savunma, havacılık, tekstil, inşaat gibi alanlarda doğrudan yatırımlar da gerçekleştiriliyor. Bu durumun Amerikan karar vericileri nezdinde daha iyi duyurulması sadece ticari ilişkileri değil, Türkiye'nin siyasi önemini de arttıracaktır. Başkan kim olursa olsun, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Başkanlar Değişse de İlkeler Değişmez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement