BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Baştan sona yeni bir anayasayı bu aşamada yapma konusunda uzlaşmaya yanaşılmıyorsa bu durumda başka bir uzlaşma arayışı içerisinde olmaktan kaçınmayacağız" dedi.
Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2014'de kaç sandık geleceğini tartıştığını söyledi.
Yeni Anayasa çalışmalarında 4 partinin uzlaşabildiği kısmın yüzde 25 olduğunu belirten Demirtaş, CHP ve MHP'nin tekliflerinin 1982 darbe anayasasından farkı olmadığını öne sürdü.
Sivil, özgürlükçü anayasa konusunda tek teklifin BDP'den geldiğini savunan Demirtaş, "Darbe anayasasını alıp meydan meydan savunun o zaman. Uzlaşma Komisyonu'na niye girdiniz- Türkiye, tek ırk, tek milletten oluşan bir toplum değil. Anayasaya yazsanız da yazmasanız da bunu değiştiremezsiniz. Komisyonda bulunmalarının nedeni yeni bir anayasa yapmak değil yeni anayasa yapılmasını nasıl engelleme arayışıdır" dedi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasanın başlangıç kısmından başlayarak son kısmına kadar tamamının tartışılması ve özgürlükçü bir anayasa yapılması lazım. Biz bugün buna hazırız. Süre zaten fazlasıyla uzadı. Ama yine de biz Uzlaşma Komisyonu'nun zaman baskısı altında çalışmaması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Ancak eğer 'bu mümkün değil' deniliyorsa, baştan sona yeni bir anayasayı bu aşamada yapma konusunda uzlaşmaya yanaşılmıyorsa, BDP olarak biz tek başımıza anayasa yapmaya gücümüz yetmez, bu durumda başka bir uzlaşma arayışı içerisinde olmaktan kaçınmayacağız. Bir paket halinde geçici Anayasa reformu ve yeni anayasa talebini ötelemeden bir değişiklik tartışması olacaksa bundan da kaçınmayacağız. Bunun için öncelikle AKP'nin başkanlık sistemi meselesinden vazgeçmesi gerekir. Bu dayatmayı Türkiye'nin, komisyonun gündemine taşımaktan vazgeçmesi gerekir. Belki yeterince kapsamlı olmayabilir ama bir anayasa reform paketi üzerinde bir çalışma yürütülebilir. Bu durumda Türkiye 2013'de ya da 2014 bir referanduma gidebilir. Biz buna karşı çıkmayacağız. Demokratik bir anayasa reform paketini partiler gündemine alabilir ve biz buna 'hayır' demeyeceğiz."
-"Seçime hazırız"-
Anayasa reform paketini yapmak için yol temizliğine, acil demokrasi paketine ihtiyaç olduğunu belirten Demirtaş, "Bu koşullarda yeni anayasayı nasıl tartışacağız-" diye sordu.
Kendine güvenen hiçbir siyasetçinin sandıktan korkmayacağını dile getiren Demirtaş, "İstiyorsanız sabah, öğle, akşam seçim yapalım. Biz halkımızın huzuruna gitmekten asla çekinmiyoruz, korkmuyoruz. Bu ay önümüzdeki ay ne zaman isterseniz seçime hazırız" diye konuştu.
Seçim için de demokratik bir ortamın şart olduğunu dile getiren Demirtaş, seçim barajının kaldırılmasını, siyasi patiler kanunu demokratikleştirilmesini, hazine yardımında adil bir dengenin tutturulması gerektiğini kaydetti.
Demirtaş, "Madem PKK geri çekiliyor, Türkiye şiddetten arınıyor, bütün bunları yapabilmenin fırsatı var. Demokrasiyi gerçekleştirmek için daha neyi bekliyorsunuz-" dedi.
Bu hafta sonu Ankara'da çözüm konferansının gerçekleştirileceğini anımsatan Demirtaş, çözüm sürecini anlamayanları konferansa davet ettiklerini söyledi.
Hükümetin bu konferansları resmi olarak izlemesini isteyen Demirtaş,
"Hükümet 'halkın sesine kulak vereceğiz' diyorsa en mağdur kesimler bu konferansta buluşacaklar" diye konuştu.
Hükümet demokratikleşmeyle ilgili adım atmazsa, ellerindeki demokratik imkanları kullanarak mücadele edeceklerini belirten Demirtaş, "Nasıl yaygara kopacak görecekler. Ondan sonrasını hükümet düşünsün" ifadesini kullandı.
Demirtaş, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını isteyerek, "DGM'ler, sıkıyönetim mahkemeleri özel yetkili mahkemelerden iyiydi. Hiç olmazsa ellerindeki kanunlara göre yargılıyorlardı. Bunlarda o da yok" görüşünü savundu.
Selahattin Demirtaş, 10 bin koruma memuru alınmasına yönelik çalışma olduğunu anımsatarak, "Türkiye'de güvenlik personeli açığı vardı, çok şükür bu 10 bin kişiyi alınca çözülecek. Zaten memleketin tümünü polise çevirdiniz. En küçük bir olayda başka bir çözüm önerisi akıllarına gelmiyor" dedi.
Üniversitelerde sorunun öğrenciler değil yönetimler olduğunu öne süren Demirtaş, "Onları değiştirin bu kadar güvenlikçi almaya gerek kalmaz" diye konuştu.
Demirtaş, ülkede binlerce öğretmen ve doktor açığı olduğunu dile getirerek,
"Ancak beyefendiler 10 bin koruma alacaklar" diye konuştu. - TBMM
Son Dakika › Güncel › BDP TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?