"Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın" - Son Dakika
Güncel

"Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın"

"Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın"

Prof.Dr. Galip Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Ali Malas, ortak basın açıklaması yaptı.

23.10.2012 11:16  Güncelleme: 15:43

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Ali Malas, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek ve 24 Ekim – 31 Ekim tarihleri arasında her yıl düzenlenmesi planlanan ''Ulusal Anatomi Haftası'' ile ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası hakkında ortak bir basın açıklaması yaptı.

Kampanyanın temel noktasının Tıp Eğitiminde yaşanan "Kadavra Sorununu" toplum ile paylaşmak olduğunu ifade eden Rektör Prof.Dr. Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas kampanyanın Tıp eğitimi bakımından oldukça önem arz ettiğini vurguladı.

Ortak açıklamada şunlara değinildi:

"Tıp Fakültesi öğrencileri ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavra vazgeçilmez bir eğitim materyalidir. Sadece Tıp Fakültesi 2. sınıflardaki eğitim içerisinde değil tüm tıp eğitiminde, uzmanlık eğitiminde ve daha sonraki süreçlerde Kadavra Eğitimi sürekli alınması gereken bir eğitimdir.

Eğitimin yanında toplumumuza gelişmiş toplumlarda sunulan tedavi yöntemlerinden yararlanma imkânı sağlamak için de kadavra teminini çok önem taşımaktadır.

'Temel Tıp eğitiminin en büyük sıkıntısı"

Türkiye de 2012–2013 eğitim öğretim yılında ÖSYM den Tıp Fakültesi öğrencisi alan mevcut 64 adet Tıp Fakültelerimiz içerisinde Tıp Eğitiminde Kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen 10 öğrenciye bir kadavra olarak gören hiç bir fakültemiz bulunmamaktadır. Tıp Fakültelerinin içerisinde 25 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az miktardadır. Ayrıca kadavra pratiği sunamayan Tıp Fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadardır. Ülkemizde Kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin "Temel tıp eğitimi" bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında Tıp Eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları Tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte hoş gözükmemektedir. Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de "Kadavra Eğitimi" şarttır.

'Diyanet İşleri Başkanlığı Desteği'

Günümüzde yasal bekleme süresi sonunda sahibi olmayan kadavralar eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebilmektedir. Daha önceki yıllarda bu şekilde kadavra ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilen büyük kentlerdeki tıp fakülteleri, diğer şehirlerdeki fakültelerin kadavra taleplerinin de karşılanmasına yardımcı olmakta idi. Ancak son yıllarda açılan Tıp Fakültelerinin sayısının artması nedeni ile bu kaynaktan kadavra temini yeterince ihtiyacı karşılamamaktadır. Mevcut yasalarımız Tıp Fakültelerinde insan bedenlerinin kadavra olarak kullanılmasına engel değilse de toplumun bu konuda yeterince bilgilendirilmemesi nedeni ile vücudunu bağış olarak verebilecek insanlar da bu durumdan habersiz kalmaktadırlar. Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığımızda bu konuda Tıp Eğitmeni olarak bizlere destek vermekteler. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulumuzda bu kampanyamız içerisinde ülkemizdeki Tıp Eğitimine gönülden desteklerini esirgememektedirler.

Kendi yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerinin o cerrahın-o hekimin yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedileceğini vurgulamak olacaktır.

Bu hafta etkinlikleri siz değerli basın mensupları ile paylaşılacak ve Diyanet İşleri Başkanlığımız, Yüksek Öğretim Kurulumuz, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımızın daha önceden yapılan görüşmelerle alınan ve görsel çalışmalarımıza yansıtılan destekleri yanı sıra mensup olduğumuz Üniversitelerimiz Yönetimlerinin manevi katkıları ile ortak çabamız sürdürülecektir.

Bu sure içerisinde hazırlanan basın bültenleri ve basın açıklamaları için medyamızın verdiği ve vereceği destekler için şimdiden teşekkür ederiz"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement