Belçika Devletine Ruanda Soykırımı Davası - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

Belçika Devletine Ruanda Soykırımı Davası

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle

Ruanda soykırımından kurtulanlar, Belçika devletinin soykırımda sorumluluğu olduğu iddiasıyla Brüksel İstinaf Mahkemesi'nde dava açtı.

Ruanda soykırımından kurtulanlar, Belçika devletinin soykırımda sorumluluğu olduğu iddiasıyla Brüksel İstinaf Mahkemesi'nde dava açtı.

Davacılar, Belçika devleti tarafından görevlendirilen yetkililerin 1994 Nisanı'nda Tutsilerin bulunduğu bir okulu korumasız bırakarak Ruanda'da bulunan Belçikalıların tahliyesine yardıma gittiğini, bu nedenle okulda bulunan yaklaşık 2 bin kişinin Hutular tarafından katledildiğini savundu.

100 bin avro tazminat talep eden davacılar, mahkemenin Belçika devletinin Ruanda soykırımında rol oynadığına yönelik bir hüküm vermesini bekliyor.

Daha önce 2010 yılında benzer bir davaya bakan Brüksel İstinaf Mahkemesi, görevlilerin Belçika devletinin emrinde olduğunu ve devletin verdiği emir üzerine okulu terk ettiğini kabullenmişti.

Birleşmiş Milletler, 1994'de gerçekleşen Ruanda soykırımında, 4 ayda yaklaşık 800 bin kişinin öldüğünü kaydediyor.

Kaynak: AA